Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marijo Edlund (S) ordförande i tekniska nämnden är glad att den långdragna renoveringen av Kulturhuset i Hallstahammar är klar. Foto: Jenny Berggren/SVT

Nämndordförande om kostsamma renoveringen av Kulturhuset i Hallstahammar: ”Äntligen klart efter alla strapatser”

Uppdaterad
Publicerad
Det tog mer än dubbelt så lång tid som planerat och kostade nästan tre gånger så mycket som budgeterat, men nu är renoveringen av Kulturhuset i Hallstahammar färdig.
– Det känns underbart att det är klart nu äntligen. Efter alla dessa strapatser, säger Marijo Edlund (S) ordförande i tekniska nämnden.

Renoveringen har främst handlat om ventilation, brandskydd  och energieffektiviseringar – bland annat för att undvika ett brukarförbud av fastigheten som idag rymmer alltifrån bibliotek till kulturskola och fritidsgård med mera.

Enligt den ursprungliga planen skulle det ta cirka fyra månader och kosta omkring fyra miljoner kronor.  Men den sprack – med råge. Först cirka nio månader senare har nu verksamheterna kunnat flytta tillbaka.

Slutnotan: 11,9 miljoner kronor

Och enligt slutrapporten för projektet, daterad första juni,  landar slutnotan på 11,9 miljoner kronor. Den stora majoriteten av det, cirka 80 procent, kommer belasta tekniska nämndens budget för renoveringar, uppskattar ordföranden.

– Det är ju pengar som annars hade kunnat användas till andra projekt, till exempel att göra mer på Skantzöbadet eller till kommande, säger han.

Enligt slutrapporten beror det bland annat på att projektet startades under tidspress och utan att ordentliga utredningar och projektering kunnat göras. Under rivningsarbetet uppdagades ytterligare avvikelser och behov av åtgärder vilket medförde ytterligare kostnader. Det behövdes också ett nytt bygglov.

Det framgår att avdelningen nu går igenom sina rutiner och att en ny arbetsprocess håller på att tas fram.

Under våren rapporterade VLT hur kostnaderna skenat utan att tekniska förvaltningen haft kontroll och utan att politikerna i nämnden informerats.

I klippet menar Marijo Edlund att kostnaden är det stora felet som gjordes i projektet: ”Man får dra lärdom av det som hänt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer