Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västmanland. Foto: SVT

Coronläget i Västmanland: ”Vi är beredda på en andra våg”

Uppdaterad
Publicerad

Biträdande smittskyddsläkare Lars Blad noterar att antalet patienter med covid-19, som vårdas på sjukhus i Västmanland, har minskat kraftigt den senaste månaden.

– Men vi gör oss också beredda på den andra vågen som väntas efter sommaren, säger Lars Blad.

Den senaste månaden har antalet patienter som vårdas på sjuk för covid-19 minskat från 42 personer till 6 personer. När det gäller antalet som vårdas på IVA finns det inga patienter där längre (23 juli).

– Det är vi väldigt nöjda med samtidigt som vi är fullt medvetna om att det här beror på alla åtgärder som har gjorts, att vi alla tagit vårt ansvar när det gäller distansiering och att stanna hemma om man är sjuk, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare Region Västmanland.

Coronaviruset i Västmanland

Samtidigt betonar han att varken sjukhuspersonalen eller västmanlänningarna kan slappna av än.

– När människor kommer tillbaka från sina semestrar och träffas på arbetsplatser och skolor igen är vi beredda på en andra våg. Folkhälsomyndigheten har beräknat att den andra toppen kan bli lika hög som den vi hade i april. Vi hoppas så klart att det inte blir så men ställer in oss på att det kan komma bekymmer efter sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet