I klippet berättar Lars Blad, biträdande och tillförordnad smittskyddsläkare i Västmanland, om det trendbrott han ser som kan leda till en coronarekyl i länet. Foto: Melker Blomberg/SVT

Smittskyddsläkaren: Förändrat beteende riskerar coronarekyl

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset framfart i länet fortsätter, men det finns både positiva och negativa trender i smittspridningen. Det berättar Lars Blad, biträdande och tillförordnad smittskyddsläkare i Västmanland.

– I vissa rapporter vi får, från stränder och restauranger, är det som att covid aldrig funnits, säger han.

Strax över 2 000 personer i länet har nu bekräftats smittade med covid-19. Det visar veckostatistiken som presenterades på torsdagen.

Var dag ökar antalet och de senaste veckorna har ökningen per dag och vecka varit kraftigare än tidigare. Från att ha rapporterats in omkring 20 nya konstaterade fall om dagen har de konstaterat smittade personerna nu ökat till 40 och uppåt varje dag, även om det varierar kraftigt.

Coronaviruset i Västmanland

– Det kan man tycka är oroväckande, men det finns en väldig tydlig förklaring i att vi nu provtar fler och därmed hittar fler smittade, säger Lars Blad.

Fler vårdas på sjukhus

Från att antalet personer som vårdats på IVA legat mellan åtta och 12 personer vårdas nu mellan tre och fyra covidpatienter med intensivvård.

– Antalet som vårdas på IVA har långsamt och stadigt gått ner, och det är väldigt bra. Det är inte bra att vårdas länge på IVA med covid-19 och det är tungt för alla inblandade, säger Lars Blad.

Mindre positivt, berättar Lars Blad, är att den normala siffran för hur många som sjukhusvårdas med covid-19 i det stora hela har gått upp. Från ungefär 30 till 40 under de senaste veckorna.

– Det är sådant vi ser kan följas av en ökning av svårt sjuka som behöver intensivvård. Jag kan inte alls känna mig säker på att vi inte kommer se en rekyl av antalet IVA-vårdare. Och det vore hemskt olyckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet