Smittskyddsläkaren Jan Smedjegård oroas över smittspridningen. Foto: SVT/TT

Smittskyddsläkaren orolig över utvecklingen i Västmanland: “Oerhört viktigt att alla beter sig klokt nu”

Uppdaterad
Publicerad

Nu, då påskhelgen och påsklovet står framför dörren, är smittskyddsläkaren i synnerligen orolig över pandemiutvecklingen i länet.
– Vi ser inga tecken på att kurvan skulle plana ut och jag vill uppmana alla att inte fira påsk lika brett och stort som vanligt. Annars är risken stor att smittspridningen tar ännu mer fart, säger Jan Smedjegård.

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i länet. Och även om antalet personer som behöver sjukhusvård är aningen mer gynnsam här än i intilliggande regioner är smittskyddsläkaren Jan Smedjegård orolig. 

– Jag är orolig över att det snart är många fler som behöver vård. Allt handlar om att vi håller avstånd och att vi inte träffar andra än de vi bor med, även nu, när det vankas påsk, säger han. 

Brittiska virusmutationen ökar kraftigt 

Enligt smittskyddsläkaren tar den brittiska mutationen väldigt tydligt över i länet. Förra veckan utgjorde fallen med just den brittiska varianten 82 procent av fallen i Västmanland. 

– Den brittiska mutationen har ökat dramatiskt. Det antagligen för att den smittas ännu lättare. Bestämmer man sig trots den rådande situationen för att träffa släkten över påsk så måste det ske väldigt kontrollerat, helst utomhus, säger Jan Smedjegård. 

Medför påsklovet en ökad risk med tanke på smittspridningen? 

– Det viktiga är hur man beter sig där man är. Ska man till fjällen och man umgås bara med de man reser med och inte deltar i afterski, då innebär det ingen annan risk än om man stannar hemma. Men möts man med andra så finns det en stor risk att man bär med sig smittan hem, säger Jan Smedjegård. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet