– I en liten kommun som Fagersta skulle jag vilja påstå att vi är hårt drabbade, säger Pernilla Sjölund om situationen på boendet. Foto: Fagersta kommun

Socialchefen efter nionde fallet av covid-19 på Malmens vårdboende: ”Måste lita på myndigheterna”

Uppdaterad
Publicerad

Trots skyddsåtgärderna har Malmens vårdboende i Fagersta drabbats hårt av covid-19. Under helgen konstaterades det nionde fallet. Men det gör inte att arbetssättet kommer att ändras på boendet.

–Vi måste lita på våra myndigheter och följa det de säger. Vi kan inte hitta på egna rutiner, säger socialchef Pernilla Sjölund.

– Vi jobbar på som vi gjort hela tiden. Vi har kontakt med smittskyddsenheten hos Region Västmanland regelbundet – flera gånger i veckan skulle jag säga – och det är ju de som också guidar oss, fortsätter hon.

Förutom det besöksförbud som råder nationellt, har Malmens vårdboende redan bedrivit så kallad barriärvård under fyra veckor.

Coronaviruset i Västmanland

All vård och omsorg av en person som testats positivt för covid-19 sker i dennes enskilda lägenhet, inklusive alla rutiner och procedurer kring skyddsutrustning och annat.

Region Västmanlands smittskyddsenhet har varit på plats vid flera tillfällen och bland annat informerat om skyddsutrustning och svarat på personalens frågor.

Huruvida saker och ting hade kunnat göra annorlunda är sådant de senare utvärderingarna får utvisa, förklarar socialchefen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet