Foto: TT

Sorg bland kvinnans kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla lärarkollegor till den 55-åriga kvinnan som dödades i Surahammar förra tisdagen är informerade om händelsen.

– Många har svårt att ta in det som skett, hon pratade med skolans rektor bara en halvtimme innan hon dog, säger Erik Johansson, verksamhetschef.

Den 55-åriga kvinna jobbade som förskollärare i Västerås. De flesta av hennes kollegor är nu underrättade om vad som skett.

– När vi fick det bekräftat så ringde kurator och rektor runt till de anställda för att informera dem. Några få har inte svarat eftersom de är utomlands och man har inte velat skicka mejl utan velat ha en personlig kontakt, säger Erik Johansson, verksamhetschef för grundskoleverksamheten, årskurs F-5, i Västerås.

Kvinna dödad i Surahammar

LÄS MER: Kvinna dödades på öppen gata

Sorg och nedstämdhet

Kvinnan har tidigare jobbat på flera andra förskolor i Västerås och därför kan tidigare kollegor till henne också vara i behov av stöd.

– Vi erbjuder, via företagshälsovården, samtalsstöd till de anställda. På onsdag börjar lärarna igen och då kommer det hållas en samling och en minnesstund, säger Erik Johansson.

Hur har hennes kollegor reagerat?

– Med nedstämdhet, sorg och bestörtning. Många har svårt att ta in det som skett, hon pratade med skolans rektor bara en halvtimme innan hon dog, säger Erik Johansson.

LÄS MER:30-åring häktad

Föräldrarna ska informeras

Nästa onsdag kommer barnen tillbaka efter sommarlovet och då kommer man att ha en träff med den grupp av barn som kvinnan hade hand om innan sommarlovet började och som nu börjar första klass.

– Vad jag vet har ingen information gått ut ännu till föräldrarna, men jag vet att man pratat om att göra det, troligen skriftligen, säger Erik Johansson.

Hur berättar ni för barnen om det som skett?

– En kollega till kvinnan kommer att prata med gruppen, men kurator och företagshälsovård är inkopplade kring vilken information som ska ges och hur, säger Erik Johansson.

Minnesceremoni ska hållas

För barnen finns skolans kurator, men om stödbehovet skulle bli större är kommunen beredda att ta in ytterligare resurser. En större, gemensam minnesceremoni kommer att hållas när terminen startat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna dödad i Surahammar

Mer i ämnet