Nya detaljer kring skjutningen hos polismannen i Västerås. Foto: SVT

Spaningsledaren om skjutningen i Västerås: ”DNA finns på vapnet”

Publicerad

Dna finns på det automatvapen som användes vid skjutningen mot en polismans villa i oktober. Över 500 förhörs har hållits, det säger spaningsledare Johan Håvedal som gästar kvällens avsnitt av programmet Veckans Brott, där han berättar nya detaljer om fallet.

På natten den 28 oktober 2017 besköts en polismans villa i Västerås med över 20 skott. I huset befinner sig polisen och hans familj med två barn.

Igår grep polisen en 31-åring som senare under dagen anhölls skäligen misstänkt för försök till mord.

Polisen har även nyligen berättat att vapnet som användes vid skjutningen, en AK 47 Kalasjnikov, hittats. Vapnet påträffades av Missing People, när de sökte efter en försvunnen kvinna i höstas.

Över 500 förhör

Automatvapnet hittades i en grå bag, som låg i ett skogsparti i närheten av villan där polismannen besköts.

– Utifrån fyndet av väskan har vi fått ett antal spår som vi tycker är intressanta och som vi jobbar med nu, säger spaningsledare Johan Håvedal.

Han berättar bland annat att polisen hittat DNA på vapnet och att över 500 förhör har hållits.

GW: ”Bottenlös inkompetens”

I december gick kriminologen Leif GW Persson till hård attack mot rikspolischefen. Detta efter att rikspolischef Dan Eliasson kallat attacken ”ett förkastligt angrepp mot hela samhället”.

Leif GW Persson håller dock inte med om att det skulle handla om ett angrepp mot polisledningen och demokratin, utan menar att det handlar om ett angrepp på en enskild polisman som person.

– Det här är förskräckligt. Det vittnar om en för mig fullkomligt bottenlös inkompetens. Eliasson och Götblad har i regel inte en susning om vad sånt här är. Ändå gör de bestämda utfästelser. På det så väljer de det minst sannolika alternativet, sa bland annat Leif GW Persson då.

GW: ”Ingen dirty cop”

Leif GW håller fast vid sin linje.

– Det beror inte på att han är ”a dirty cop” som amerikanarna säger, utan raka motsatsen. Han är en mycket effektiv, duktig och hårt arbetande polis, säger han i Veckans brott.

Och han får medhåll av spaningsledaren Johan Håvedal.

– Utredningen har aldrig haft någon annan inriktning än att angreppet var riktat mot polismannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skott mot polisvilla

Mer i ämnet