Arkivbild. Foto: Hallstahammars kommun

Spiken i kistan för pråmen Albert: ”Vi hade förhoppningar om att skadorna var mindre än de var”

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om att pråmen Albert ska få flyta på Strömsholms kanal släcktes när kultur- och fritidsnämnden i Hallstahammar tog beslutet att nedmontera Albert innan den 31 maj nästa år. 

– Albert har haft ett bra syfte ändå, genom att vara en del av Leader projektet men det är klart att man är lite ledsen över att den aldrig fick gå på vattnet, säger Hanna Lostelius som är ordförande, Kultur- och fritidsnämnden i Hallstahammar.

Hösten 2016 startade ett projekt med stöd av Leader. Personer som av olika anledningar stod långt från arbetsmarknaden skulle rusta upp båten och på så sätt komma i arbete. Över 80 procent av de 28 personer som renoverade båten fick arbete eller studerade vidare men Albert blev aldrig klar.

Pråmen har stått och väntat på att bli färdigställd. Kommunen lät en skeppstimmerman gå igenom pråmen för att uppskatta hur mycket det skulle kosta att färdigställa båten. När det stod klart att arbetet skulle bli dyrt och omfattande började jakten på privatpersoner som ville åta sig uppgiften att slutrenovera Albert. Efter flera strandade möten med köpare tog kultur- och fritidsnämnden beslutet, den 28 april,  att Albert ska nedmonteras.

– Vi har också försökt ta fram förslag på andra alternativ där pråmen exempelvis skulle kunna bli en scen/serveringsyta eller en annorlunda lekplatsmiljö på Skantzenområdet men dessa alternativ beräknades bli ännu kostsammare än en slutrenovering av fartyget, menar Sven-Olof Juvas, Kultur- och fritidschef.

Kommunen har hittat en köpare av båtens motor och styrdelar men resten kommer att plockas i sär och fraktas bort. Kommunen jobbar för att nedmonteringen ska kunna starta nu i sommar.

Debatten kring Albert har varat länge. Här är ett litet utdrag av vad som diskuterats 2018.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spiken i kistan för pråmen Albert: "Vi hade förhoppningar om att skadorna var mindre än de var"

Pråmen m/f Albert byggdes som ett arbetsmarknadsprojekt på 90-talet och är den enda kopian av de pråmar som en gång i tiden trafikerade kanalen för att transportera gods.

Fartyget ligger sedan början av 2000-talet uppställd vid fastighet NORRTUNBO 1:1 Hans von Kantzows väg.

Under perioden hösten 2016 – sommaren 2018 med stöd av Leader Mälardalen genomfördes ett socialt arbetsmarknadspolitiskt samverkansprojekt mellan Hallstahammars kommun, kommunens LSS-verksamhet, Strömsholms Kanal AB, FUB i Västmanland och Strömsholms kanals Historiska förening.

I september 2018 bedömde skeppstimmermannen Fredrik Leijonhufvud att det skulle ta ca 5-6 månader för 2 skeppstimmermän att färdigställa pråmen.

Kultur- och fritidsnämnden har sedan september 2018 försökt att sälja pråmen Albert med ambition att den nya ägaren ska slutrenovera pråmen och sedan åter ta den i trafik. Etablerade aktörer inom upplevelsenäringen med verksamhet på och vid Strömsholms kanal har visat intresse.

Trots flertalet möten har ingen överenskommelse om övertagande kunnat slutföras.

Med anledning av ovanstående beslutade kultur- och fritidsnämnden vid sitt sammanträde den 28 april att  Albert ska nedmonteras och avlägsnas från uppställningsplatsen.

Källa: Kultur- och fritidsnämnden Hallstahammars kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer