Mer variation tror arkitekten Anders Holmberg är nyckeln till bra bostadsområden. Foto: Melker Blomberg/SVT

Stadsbyggnadsdirektören: det går inte att bara ha en stark stadsarkitekt

Uppdaterad
Publicerad

I sista delen av vår serie om arkitekturen i Västerås pratar vi med stadsbyggnadsdirektören Lotta Lindstam om att ha endast en stark stadsarkitekt istället för flera stycken.

– Det finns inte någon ensam stark stadsarkitekt. Vi tror heller inte att en sådan stadsarkitekt som fanns förr kan finnas nuförtiden, säger Lotta Lindstam, stadsbyggnadsdirektör i Västerås och fortsätter:

– Idag har vi en helt annan komplexitet i alla led. Det är mer demokrati och det innebär att vi måste ha flera arkitekter som är med i flera olika skeenden.

Arkitekturen i Västerås

Arkitekten Anders Holmberg håller inte med Lindstam och menar att sättet arkitekturen jobbar på idag är kortsiktigt.

– Jag tycker det är ett kortsiktigt tänk. Det är en resursslöseri, om du bygger en byggnad i dålig kvalité så måste du hela tiden renovera den, säger Holmberg

Flera arkitekter

I Västerås har stadsbyggnadsförvaltningen valt en modell utan en utvald stadsarkitekt, istället har man flera.

– Vi har 20-25 arkitekter på vår förvaltning, säger Lindstam

Går det åt så många?

– Ja det gör det. Vi diskuterar en mängd bygglov och vi har aldrig haft så många bygglov som nu. Vi gör detaljplaner och det finns ett högre krav på detaljplanerna nu förtiden. Sen utöver det har vi även hållbarhetsfrågor, säger Lindstam.

Variationen är nyckeln

– Vi måste ha detaljplaner för det reglerar hur saker ska byggas. Men man kan vara flexibel. Kommunerna kan anpassa sina markpriser och behöver inte driva upp de för då blir det att man måste bygga massa lägenheter för att det ska vara värt pengarna. På så sätt blir det bara de här tjocka och klumpiga husen, säger Holmberg.

Istället vill Holmberg att en större variation ska finnas i Västerås med både större och små hus.

– Bostadsområden tål mycket. Det kan vara höga eller låga hus. Det kan göras mycket för att göra områdena trevliga och då gäller det att allt inte blir för likriktat.

”Arkitekter måste ta större ansvar”

Anders Holmberg menar att om bostadsområdena ska bli mindre likartade så måste arkitekterna bli tuffare.

– Jag tror man verkligen måste våga sticka fram hakan. Våga göra saker som kan gå fel men som också kan gå bra. Nu gör vi ju precis som de som exploaterar vill. Vi sätter lite färg i fasaden på Erikslund men hur kommer allt se ut om 30-40 år? Det kommer se förjävligt ut, säger Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arkitekturen i Västerås

Mer i ämnet