Stina har tröttnat på hur killar beter sig på studentkryssningar. Foto: Privat

Stina, 19: ”De tror att inga regler gäller”

Uppdaterad
Publicerad

Stina var på studentkryssningen där en kvinna misstänks ha blivit våldtagen av flera män. Nu har hon skrivit ett hyllat blogginlägg om kulturen på färjefesterna.
– Det är totalt oacceptabelt att man får frågan om man ska suga av någon för en tändare, säger hon.

19-åriga Stina från Västerås bestämde sig för att hänga med när hennes kompisar skulle på Silja Galaxys studentkryssning tidigare i veckan. Men där hände det som inte får ske. En ung kvinna misstänks ha blivit våldtagen av flera unga män.

– Vi satt på bussen hem när vi hörde och jag blev upprörd, rädd och ledsen men tyvärr inte förvånad, säger hon till SVT Nyheter.

Stina berättar om händer som tafsar på dansgolvet och grova sexuella kommentarer.

– Om man ska gå ut och röka och ber någon om en tändare får man svaret ”Om du suger av mig”. Tyvärr är detta inte ett enskilt fenomen utan väldigt vanligt, säger hon.

Unga män häktade

Två män sitter nu häktade för grov våldtäkt och alla är studenter i Stinas ålder. Hon ser ett mönster i hur män beter sig på kryssningarna och har skrivit ett uppmärksammat blogginlägg om det.

– Man tror att det är ett dygn där inga vanliga regler gäller och där man får bete sig hur man vill. Unga personer får köpa alkohol och det är inte tillräckligt med vakter, säger hon.

Hon skriver på sin blogg om hur männen på dansgovet tror att tjejerna klätt upp sig för deras skull och hur hon nästan fick ta till våld för att göra sig av med kladdande händer.

Hur kan man förändra det här beteendet på studentkryssningar?

– Mäns syn på kvinnor måste förändras hemifrån, men man borde ha fler vakter på kryssningarna som stoppar även små saker och kommentarer, säger Stina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Mer i ämnet