Foto: SVT / Google maps

Styckmordet i Köping: Åklagaren yrkar på livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avslutades rättegången om styckmordet i Köping. Åklagaren vill att den misstänkte mannen döms till livstidsfängelse.

– Det är ett synnerligen brutalt mord, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Det var den 21 december förra året som en 27-årig man och en 28-årig kvinna greps misstänkta för mäniskorov.

När åtalet kom hävdade åklagaren att mannen mördat en jämnårig man genom att knivhugga honom till döds i en bil. Och dagen efter kört kroppen till en fastighet norr om Köping.

Styckmordet i Köping

Mannen har erkänt vissa omständigheter. Kvinnan nekar till anklagelserna om brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

– Det finns småsaker, men inget som riktigt förklarar varför det blev så brutalt, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Den misstänkte mannens försvarsadvokat, Ingvar Backman, menar att mordet ska betraktas som ett dråp.

– Bråket startar ur en hetsig diskussion som NN uppfattar som hotfullt. Det är inget planlagt. Ingen kan påstå att han tänkt att han skulle döda honom. Det finns ingen som kan påstå att det fanns en plan för att det här skulle inträffa. Det här är vad vi kan kalla ett hastigt mord. Det slår slint helt enkelt, säger han.

Höga skadeståndskrav

Målsägandebiträdet Maria Wilhelmsson yrkar på skadestånd om 100 000 kronor var till offrets familj som består av två föräldrar, två syskon och en dotter.

Försvarsadvokat Ingvar Backman ogillar att offrets syskon ska få skadestånd.

– Jag menar att i det här fallet finns inte sådana omständigheter som gör att syskonen är så närstående till offret. Han ogillar också att anhöriga ska få ett högre skadestånd än schablonbeloppet på 60 000 kronor, säger han.

22 juni meddelas domen av Västmanlands tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Köping

Mer i ämnet