Främmande människor folkbokförde sig på Louise adress. Foto: SVT

Svårt skydda sig mot falsk folkbokföring

Uppdaterad
Publicerad

Kan jag skydda mig mot att folk skriver sig på min adress och vad gör samhället åt problemet? SVT Nyheter Västmanland har träffat Skatteverkets expert på ID–relaterad brottslighet.

– Att skydda sig mot att någon flyttar in till mig, det har vi inget stoppsystem för i dag. För många gånger är det en riktig inflyttning så vi måste ju alltid undersöka vad det är som har varit fel, säger Marie Mattsson Vangekrantz, samordnare för ID–relaterad brottslighet Skatteverket.

Flera luckor i systemet

Marie är en av experterna i en statlig utredning som just nu ser över luckor och lämnar förslag på åtgärder för att stoppa ett felaktigt utnyttjande av välfärdsstatens olika bidrag, som RUT, ROT och socialbidrag. Utredningen är en konskevens av en rapport sammanställd av BRÅ där man konstaterar att folkbokföringsregistret i många fall är nyckeln och ligger till grund för flera olika myndigheters utbetalningar. Men Skatteverket har ingen möjlighet att kontrollera alla flytt och nyregistreringar.

Falska folkbokföringar

– Vi har en miljon flyttanmälningar per år. Det är en stor utmaning att hitta de som har riskvärden och i nästa led kan bli någon form av bidragsbrott, säger Marie Mattsson Vangekrantz.

Skatteverket vill upptäcka fler

Idag förs inte alltid information om felaktiga folkbokföringar vidare automatiskt till andra myndigheter. Bara när Skatteverket har anledning att misstänka brott eller felaktigt utnyttjande. Därför är upptäcksrisken låg och det vill Skatteverket förändra.

– Vi har vår analysverksamhet som tittar på riskfaktorer hos de aktörer som medvetet gör fel och tillskansar sig olika förmåner i samhället. Och vi arbetar gemensamt för att hitta de faktorerna på ett bra sätt, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska folkbokföringar

Mer i ämnet