Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TiB:s ordförande Tommy Levinsson (S) om att tågpendlingen till Fagersta skulle påverka sjukhusets rekrytering negativt – något han säger sig inte ha hört tidigare. Foto: Audrey Erath/SVT

TiB om pendlingens konsekvenser för sjukhuset i Fagersta: ”Inte hört förut”

Uppdaterad
Publicerad

Att rekryteringen till sjukhuset i Fagersta påverkas av tågpendlingen till och från kommunen överraskar Tåg i Bergslagens ordförande, regionrådet Tommy Levinsson (S).

– Det där är en fråga jag inte hört förut, säger han.

Kritiken från sjukhusets biträdande klinikchef mot tågpendlingen till orten och att den får allvarliga konsekvenser för verksamheten är ny för Tommy Levinsson. Framförallt konsekvenserna som två borttagna avgångar till och från Örebro medfört.

– Tåg i Bergslagen har fyra trafikförsörjningsprogram att ta hänsyn till, där Örebro och Gävleborg valt att inte satsa på den här sträckan i sina. Samtidigt var det ytterst få som åkte med de här borttagna avgångarna mellan Örebro–Skinnskatteberg–Fagersta, säger Tommy Levinsson (S).

Varför är inte de få pendlarna värda någonting?

– Har man begränsat med pengar och tågfordon måste man använda dem där de flesta reser. Och vill inte Örebro och Gävleborg prioritera den här sträckan så kan inte vi och Dalarna göra något, men vi för en diskussion, säger han.

Förbättringar Västerås–Fagersta

Levinsson anser att region Västmanland, genom sitt trafikförsörjningsprogram, tagit ansvar att förbättra möjligheten att tågpendla i Västmanland till Fagersta, bland annat genom tätare turtrafik till och från Västerås. Framöver lovar han fler förbättringar på sträckan, bland annat när sju nyinköpta tåg tas i bruk i början av 2023.

– Nu är dessutom en funktionsutredning på sträckan genomförd där Trafikverket listat ett antal mindre åtgärder. Så fort de är genomförda kan vi redan nästa år börja med halvtimmestrafik mellan Fagersta–Västerås och entimmestrafik mellan Ludvika–Västerås, säger Tommy Levinsson (S).

I klippet: ”Inte hört förut” – TiB:s ordföranden om borttagna avgångarnas konsekvenser  för sjukhuset.

Så vanligt är det med förseningar och inställda tåg på Bergslagspendeln

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så många tåg är försenade och inställda på sträckan Västerås-Fagersta-Ludvika. Foto: Audey Erath/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.