Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markus Lindgren (MP), ordförande i kulturnämnden, försvarar kommunens beslut att återgå till stadsbibliotekets ordinarie öppettider – trots coronarestriktionerna. Foto: SVT/Privat

Trots restriktioner och personalens kritik – längre öppettider på stadsbiblioteket i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter att Folkhälsomyndigheten avrått från besök på bibliotek beslutade Västerås stad att återgå till normala öppettider på stadsbiblioteket – det vill säga öppna en timme tidigare på vardagar och ha söndagsöppet.

Personal som SVT varit i kontakt med känner oro inför förändringen.

I ett brev till kulturnämnden skriver personalen: ”Det finns inget faktiskt underlag som motiverar en förändring av öppettiderna under pandemin. Vi vill också återgå till att finnas tillgängliga även på söndagar precis som vi tidigare beslutat, men inte mitt inne i andra vågen av Covid-19. Även vi som bemannar verksamheter som allmänheten uppmanas att inte vistas i under pandemin behöver rimliga förutsättningar för en bra arbetsmiljö.”

Markus Lindgren (MP), ordförande i kulturnämnden, har svarat på personalens brev och säger till SVT att personalens arbete har anpassats och digitaliserats så att de fysiska kontakterna är borta.

– Vi bedömer att det finns ett bra bemanningsläge. Är det så att vi hamnar i en annan situation då personal blir sjuka eller måste vara hemma och har anhörigkarantän får vi göra en ny bedömning men så ser det inte ut i dag, säger Lindgren.

Han vill också poängtera att beslutet inte handlar om att gå emot de allmänna rekommendationerna.

– För de flesta av oss, som inte har särskilda behov som gör att vi måste besöka biblioteket, gäller uppmaningen från regeringen och stadsministern att det inte är läge att besöka biblioteken just nu, avslutar Markus Lindgren (MP). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet