Foto: Melker Blomberg / SVT

Tufft för krogarna i Västerås under coronapandemin: ”Det är ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder nya krav på restauranger, kaféer, barer och nattklubbar för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. Det är hårda krav på en redan pressad bransch.

– Det är ett helvete. Vi har gått från att ha närmare 300 luncher på en dag till 20 luncher, säger Rimon Hanna, krögare i Västerås.

Krogarna får i och med de nya reglerna inte längre servera mat och dryck vid bardisken. Bufféer får fortsätta att serveras, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.

Restaurangen som Rimon Hanna driver i Västerås har lunchbuffé. Han är orolig över att han nu kommer få ännu färre kunder med de nya kraven.

Coronaviruset i Västmanland

– Alla vet att vi har självservering så nu kanske det kommer ännu färre. Regeringen måste hjälpa oss småföretagare. Vi kan inte betala löner, vi kan inte betala hyran, vi kan inte betala några kostnader, säger Rimon Hanna.

I Västerås har man sedan i måndags, som i många andra städer, tillåtit uteserveringar. Det är en vecka tidigare än vanligt och är ett försök att locka kunder till krogbranchen. En som tog sig ut för att äta lunch i Västerås var Lars Lundin.

– Vi vill komma ut lite och så vill vi gynna de lokala företagarna. Vi bor på gångavstånd så vi tyckte att det var lämpligt att ta en lunch här nere i dag, säger Lars Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet