Connie Dickinson Askenbäck gick en kritiserad utbildning på Mälardalens högskola mellan 2011 och 2013. Foto: Centrum för Rättvisa / TT

Tvist om studieavgift tas upp i HD – blir vägledande

Uppdaterad
Publicerad

I dag tar Högsta domstolen upp det uppmärksammade fallet med den amerikanska studenten Connie Dickinson och Mälardalens högskola.

Det är första gången ett sådant fall prövas och avgörandet får stor betydelse för alla lärosäten då det blir vägledande för liknande fall.

Connie Dickinson stämde Mälardalens högskola efter att matematikutbildningen hon läste konstaterats ha stora brister. Universitetskanslerämbetet underkände den på fyra av fem punkter och Dickinson avbröt studierna i förtid.

Hon begärde att få sin studieavgift, den som utländska studenter är skyldiga att betala för att få studera på svenska högskolor och universitet, tillbaka.  Det rörde sig om drygt 170 000 kronor.

Men högskolan avslog hennes begäran då det inte finns några regler som ger studenter rätt till detta.

2016 dömde Västmanlands tingsrätt högskolan att betala tillbaka pengarna.

2017 konstaterade hovrätten att högskolan endast skulle behöva betala tillbaka halva avgiften, då studenten ansågs ha haft viss nytta av utbildningen trots bristerna.

Både parter överklagade till Högsta domstolen som nu prövar fallet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet