Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir ju viktigt förstås när människor kommer till Sverige, socialminister Lena Hallengren (S) besökte Hälla vaccinationsmottagning på onsdagen. Foto: Johan Bjernevall/SVT

Uppsökande verksamhet ska få ukrainska flyktingar i Västmanland att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska flyktingar som kommer till Sverige ska erbjudas vaccin. I Västmanland är det ännu inte helt bestämt hur vaccineringen kommer gå till.

– Ett scenario nu är att vi kommer ha en mobilt uppsökande verksamhet på de boenden där flyktingarna hamnar och där erbjuda vaccin, säger Mikael Sars, vaccinsamordnare Region Västmanland.

Cirka en tredjedel av den ukrainska befolkningen är vaccinerad med två doser mot covid-19 och Världshälsoorganisationen WHO har tidigare varnat för att kriget kan innebära en ökad smittspridning.

I Västmanland förbereder sig regionen för att kunna erbjuda vaccin till de ukrainska flyktingar som kommer till länet. Vaccinationerna kommer att ges antingen genom att vaccinatörer åker ut till de boenden där flyktingarna bor eller att de får uppsöka en vårdcentral.

Viktigt med vaccination

– Vi informerar om hur vi ser på vaccination mot covid-19 och att det är väldigt viktigt för deras egen skull, men även att de svenskar som de bor hos vaccinerar sig, säger Mikael Sars, vaccinationsansvarig, Region Västmanland.

Under onsdagen besökte Lena Hallengren Hälla vaccinationsmottagning i Västerås med anledning av den nationella vaccinationsveckan.

– Det handlar om att ha en tidig kontakt, att man både beskriver vikten av att vaccinera sig och erbjuder vaccination, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet