Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om allt går enligt planen ska alla länsbor över 18 år utan risk för svår sjukdom ha fått en första dos vaccin mot covid-19 i juni. Foto: Claudio Bresciani/Henrik Mongomery/Carl-Olof Zimmerman/TT

Fas 4 nära i Västmanland: ”Hoppas alla kan få vaccin i juni”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu vaccineras alla i Västmanland som är över 18 år och befinner sig i en av riskgrupperna. Men om bara några få veckor ska den breda befolkningen kunna boka tid för vaccin mot covid-19.

SVT Nyheter Västmanland hörde med vaccinsamordnaren Jonas Ekström hur vaccineringen i fas 4 ska gå till.

I slutet av maj ska massvaccineringen mot covid-19 gå in i den sista fasen – då ska alla över 18 år kunna vaccinera sig.

– Vi hoppas att kunna starta fas 4 om några veckor. Men allt beror ju på hur snabbt vi vaccinerar fas 3 och på vaccintillgången, säger Jonas Ekström.

Vad blir utmaningen med fas 4?

– Vi tror att efterfrågan kommer att vara väldigt hög i början. Men mot slutet kommer vi att få en annan utmaning och det är att få de som inte har låtit sig vaccineras att tänka om och boka in sig. Vi måste kunna hjälpa till med att informera så alla kan fatta ett välgrundat beslut.

Måste man vaccinera sig i sin egen kommun?

– Nej, det går bra att vaccinera sig var som helst. Ett litet tips är att boka vaccin i Kungsör – där brukar det oftast finnas lediga tider.

Kommer man att kunna välja vaccin?

– Egentligen inte då vi aldrig kan säga med säkerhet hur tillgången till de olika vaccinen ser ut för tillfället. Däremot ser man redan nu vid bokningen på 1177.se vilket vaccin man preliminärt blir inbokad på och det stämmer allt som oftast.

Kommer man att behöva vaccinera sig varje år för att upprätthålla skyddet?

– Det är en svår fråga. Men mycket talar för att man kommer att behöva ge någon slags uppfyllningsdos, i alla fall till en del av befolkningen.

Hur ska man tänka om man ska ta ett annat vaccin också under våren?

– Då vill vi att det har gått åtminstone en vecka mellan vaccinationstillfällena.

När kommer pandemin att vara slut?

– Det är väldigt svårt att säga. De mest dramatiska effekterna bör ju minska ganska avsevärt när vi har hunnit vaccinera en stor del av befolkningen. Så under hösten kommer antalet personer som avlider i sjukdomen vara väldigt lågt men det förutsätter ju att man vaccinerar sig.

I klippet berättar vaccinsamordnaren Jonas Ekström om utmaningen att nå ut till alla och om en vaccinerad kan smitta andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet