Våldtog kvinna efter busstur – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man från Köping döms till fängelse i tre år sedan han våldtagit en kvinna han sett på en buss. 37-åringen döms mot sitt nekande.

37-åringen fälls för våldtäkt och grov stöld.

Våldtäkten skedde i ett buskage längs riksväg 56, norr om Västerås natten till den 1 juli.

Kvinnan, som aldrig sett mannen tidigare, hade varit i Västerås centrum och firat en födelsedag. Hon tog nattbussen hem och ringde sin sambo och berättade att hon var på väg hem.

När hon klev av bussen gick också den 37-årige mannen av. Hon tyckte att han tittade konstigt på henne och hon fick en obehaglig känsla men började gå hemåt.

Krävde sex

Efter en liten stund sneddade 37-åringen in på hennes väg och skar av vägen för henne. Han sa att han ville ha hennes mobiltelefon. Kvinnan svarade nej men då tog han den ur hennes hand.

Mannen krävde sedan att de skulle ha sex och tvingade till sig ett oralt samlag samtidigt som han hotade henne och sa: ”Om du vill leva i morgon måste du göra som jag säger”.

Efter våldtäkten försvann han därifrån med kvinnans mobiltelefon. Eftersom den hade en spårningsfunktion aktiverad kunde 37-åringen snabbt gripas.

Döms mot sitt nekande

37-åringen nekar och menar att en plötslig attraktion uppstod dem emellan på bussen.

Enligt tingsrätten är kvinnans utsaga mycket trovärdig och tillförlitlig, den ter sig självupplevd. Det finns även omfattande stödbevisning, bland annat skador på kvinnan. Enligt domstolen är åklagarens bevisning tillräcklig för en fällande dom.

37-åringen döms även att betala ett skadestånd till kvinnan på drygt 145 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.