Beslutet om gratis bussresor i Västerås för flyktingar från Ukraina dröjer: ”Djupt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad fattade beslut om fria bussresor för flyktingar från Ukraina för två veckor sedan. Men beslutet har ännu inte blivit verkställt.

– Regionen verkar vägra att låta flyktingarna åka buss gratis på pass. Jag är djupt besviken på regionen, säger Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Den 17 mars beslutade tekniska nämnden i Västerås att flyktingar från Ukraina ska få åka gratis på bussarna.  

– Det var en liten solidaritetshandling som vi kunde göra för att hjälpa de människor som flyr krigets Ukraina på grund av Putins invasionskrig, säger Anna Thunell.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Enligt beslutet ska flyktingar från Ukraina kunna åka buss gratis med sitt pass eller annan giltig ID-handling. Men bussförarna i Västerås kommun har ännu inte fått några klartecken till att sätta planen i verk.

Regionen vill se alternativt biljettsystem

Svealandstrafiken väntar på besked från Region Västmanland som istället tycker att kommunen ska införa ett alternativt biljettsystem.

– Vi tycker att alla flyktingar ska behandlas på samma sätt. De kan få en biljettautomat och skriva ut biljetter, månadsbiljett eller enkelbiljett. Vi har haft diskussion med alla kommuner i regionen och det är bara Västerås stad som har valt den här lösningen, säger Tommy Levinsson, (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Det är tre regioner som har genomfört det här med att låta flyktingar från Ukraina åka gratis genom att visa pass vad jag vet. En av dem, Stockholm, har också fått en JO-anmälning på grund av att de inte följer likabehandlingsprincipen, säger han.

I klippet berättar Anna Thunell och Tommy Levinsson vad som krävs för att gratis bussresor för flyktingar ska genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet