– Alla barn ska kunna få en förskoleklassplacering utifrån sina förutsättningar, säger Vicki Skure Eriksson. Foto: SVT/TTarkiv

Västerås startar pilotprojekt med förskoleklass i grundsärskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att från och med i höst kommer de sexåringar i Västerås som tillhör grundsärskolans målgrupp att också få gå i förskoleklass där. Beslut har fattats om att starta ett pilotprojekt.

– Vi kommer starta upp på de grundskolor där det finns grundsärskola idag, säger Vicki Skure Eriksson (C) ordförande i förskolenämnden.

Trots att förskoleklassen för sexåringar är en obligatorisk del av svenska skolan finns ingen sådan verksamhet inom grundsärskolan. Det innebär att de barn som har rätt till mottagande i särskola idag är hänvisade antingen till att gå i integrerad grupp eller att stanna ett år extra i sin förskola.

Ett system som såväl föräldrar som skolpersonal vittnar om innebär svårigheter och risker för diskriminering.

SVT Västmanland har tidigare träffat tvillingarna Hilde och Signe.

Västerås stad tillhör nu de kommuner som tar ett lokalt initiativ och inför förskoleklass även för grundsärskolebarn.

Beslut om ett pilotprojekt, med start i höst har fattats i såväl grundskole- som förskolenämnd.

– Vi gör ett prövoår och vi kommer följa upp redan under hösten hur det här har gått, säger Vicki Skure Eriksson. I klippet berättar hon mer om projektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.