Kammaråklagare Henrik Olin anser att bevisen är tillräckligt mot den unga västeråsaren som friades av tingsrätten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Västeråsare friades från terrormisstankar – nu överklagas domen till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I början på juli friade Västmanlands tingsrätt den 21-åriga västeråsare som misstänkts för egenutbildning med syfte att begå terrorbrott.

Nu överklagas domen till Svea hovrätt av kammaråklagare Henrik Olin på Riksenheten för säkerhetsmål.

Enligt överklagan framgår att kammaråklagare Henrik Olin anser att tingsrätten har tillräckligt med bevis och objektiva omständigheter för att 21-åringen utom allt rimligt tvivel ska haft avsikt att använda materialet till att begå eller medverka till särskilt allvarlig brottslighet.

Den 21-årige västeråsaren stod åtalad för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Tidigare i sommar friades han i en unik dom från misstankarna av Västmanlands tingsrätt.

I överklagan skriver Henrik Olin att han är väl medveten om att det är svårt att bevisa någons avsikt, men att den bevisning som finns ändå, tvärt emot tingsrättens slutsats, är tillräcklig för att visa på att den misstänkte haft avsikt att använda de instruktioner han fått för att begå eller medverka till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.