18-årige Linus Stegnell påverkas av begränsningarna och Annica Berggren, delägare i Mälarstadens trafikskola, tror att de flesta som planerat att ta körkort innan sommaren nu får vänta till i höst. Foto: SVT

Körskola i Västerås vill utbilda på distans under coronakrisen – men då krävs regeländring

Uppdaterad
Publicerad

För att minska spridning av covid-19 har Trafikverket stoppat möjligheten för nya bokningar av teoriprov för körkort före 4 maj. Det finns även delar i den teoretiska utbildningen som enligt Transportstyrelsens regler måste göras på plats.

– Vi har pratat om att hålla handledarkurser på distans för att slippa ha så många deltagare samtidigt i lokalerna. Men det går lite trögt att jobba med Transportstyrelsen, säger Annica Berggren, delägare i Mälarstadens trafikskola.

Det är betydligt färre elever som tar körkort än det brukar var så här års berättar Annica Berggren. På hennes trafikskola snabbutbildar man förare och de allra flesta kunderna kommer från Stockholm.

– Tidigast i augusti finns det lediga tider att boka i dag och släpper de någon ny tid får man försöka ta den så fort som möjligt, säger Annica Berggren och fortsätter:

Coronaviruset i Västmanland

– Nu måste man försöka planera och sprida ut sin körning så att man får en bra utbildning, men man kanske blir klar lite längre fram än vad man tänkt sig från början, säger hon.

Saknas regler för distansutbildning

Enligt Olof Stenlund, rådgivare på Transportstyrelsen, gäller begränsningarna endast de obligatoriska delarna i teoriutbildningen, all övrig teoriutbildning är fullt möjlig att göra på valfritt sätt.

– De signaler vi fått av trafikskolorna är att de hanterar situationen i dag. I dagsläget är inte regelverken anpassade för att det ska vara möjligt med distansutbildning, säger Olof Stenlund, rådgivare på Transportstyrelsen.

Kan komma ändringar

Men det kan bli möjligt med förändringar i körkortsutbildningen i framtiden, för frågan ligger hos regeringen innehållande förslag om ett helt nytt förarutbildningssystem. Men då krävs det lagändringar först.

– Där finns förslag om att öppna upp för att göra delar av de obligatoriska momenten digitalt, säger Olof Stenlund.

Men för de som ser fram emot ett körkort till sommaren ser det inte särskilt ljust ut.

– De flesta tänker att de ska ta körkort före sommaren, och det går inte i dag, säger Annica Berggren.

I klippet berättar 18-årige Linus Stegnell hur inställda teoriprov kan påverka hans sommarjopbb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet