I nationalparker och naturreservat ska hundar kopplas året om, säger Fredrik Ståhlberg, nationalparkschef. Foto: SVT/TT

Lösa hundar växande problem i nationalparker

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att fler besöker naturen upplever länsstyrelsen större problem med lösa hundar i nationalparker. Något som är förbjudet.

– Hunden är en familjemedlem vilket gör att många tycker att den ska få göra som den vill, säger Fredrik Ståhlberg, chef på Stenshuvud nationalpark.

En effekt av coronaviruset är att fler besöker naturreservat, men detta gör också att personalen varje dag får säga till besökare att koppla sina hundar.

– Det är en klar ökning. Hunden har också blivit vanligare, säger Fredrik Ståhlberg vid Länsstyrelsen Skåne och chef på nationalparken Stenshuvud.

Året runt är det förbjudet att ha hunden lös i nationalparker och naturreservat men ändå släpper många sina djur fria vilket kan skada naturen, menar länsstyrelsen.

– Vi är i skyddad natur och en lös hund springer gärna och nosar och blir ett direkt hot mot de arter som vi vill beskydda i området, säger Fredrik Ståhlberg.

Besökare upplever det problematiskt

Flera besökare i parken har sin hund med sig men för de flesta är det en självklarhet att hunden är kopplad. 

–  Våra hundar är inte så väluppfostrade att vi skulle kunna släppa dem lösa. Det är inget alternativ. Det är koppel på som gäller, säger Stina Larsson som besöker Stenshuvud med sina två hundar.

Jonas Martinsson är också på besök med sin hund.

– När man kommer lite avsides tänker folk att det är okej att släppa hundarna. Jag brukar säga till folk, flera gånger i veckan, säger han.

Uppsikt över hunden – det här gäller

Mellan 1 mars och 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta för att skydda de vilda djuren. Enligt Naturvårdsverket ska hunden hålla sig högst någon meter ifrån dig om den ska vara lös.

Även under övriga tiden på året ska du hålla uppsikt över din hund så den inte förföljer vilt.

Undantag kan gälla vid exempelvis jakt.

I samtliga nationalparker råder det koppeltvång.

Det kan finnas lokala regler utfärdade av länsstyrelsen eller kommunen.  Som hundägare har du ansvar att vara påläst om vilka regler som gäller där du befinner dig.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.