Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren i de senaste mätningarna. SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein analyserar läget för partiet inför det kommande valet. Foto: SVT/TT

Marmorstein: MP har inte mycket att vinna på Natomotstånd

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Miljöpartiet har inte så mycket att vinna på Natomotstånd, enligt SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein:

– Vi kan notera att språkrören inte argumenterar lika hårt mot Nato som Nooshi Dadgostar gör. Och det handlar om att man ser att man inte har så mycket att vinna.

MP är ett av de få partierna som är emot ett Natomedlemskap, men har inte heller tagit stor plats i debatten som exempelvis Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Något som kan ha att göra med att Natomotståndet hos Miljöpartiets väljare är lägre än Vänsterpartiets.

Det menar SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein efter Märta Stenevis utfrågning i Morgonstudion.

– Jag tror Natomotståndet är viktigare för de partiaktiva än för väljarna som värderar andra frågor betydligt högre. 

– Vi kan notera att språkrören inte argumenterar lika hårt mot Nato som Nooshi Dadgostar gör. Och det handlar om att man ser att det inte finns så mycket att vinna, men också förhoppning om att eventuellt att locka väljare från Socialdemokraterna som är skeptiska mot Nato men inte benhårt emot.

Greta-generationen kan göra skillnad

MP har motvind i opinion inför valet och i den senaste Novus-mätningen fick paritet 3,3 procent – alltså under riksdagsspärren.

Enligt Elisabeth Marmorstein får partiet hoppas på att miljö- och klimatfrågor blir viktigare inför valet som just nu ligger på en sjunde plats på väljarnas priolista.

– MP är fortfarande det parti som väljarna tycker har bäst miljöpolitik, säger Elisabeth Marmorstein och fortsätter:

– Sen är det så att Greta-generationen ska rösta för första gången och det ska inte uteslutas att MP kan få dem att omvandla sitt klimatengagemang i ett partipolitiskt ställningstagande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet