Analys: McConnell befinner sig nu i en öppen maktstrid med Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ingen symboliserar just nu sprickan inom det republikanska partiet mer än senatorn Mitch McConnell. Han röstade inte för att fälla Donald Trump i riksrättsrättegången, men gav i stället den förre presidenten svidande kritik i ett tal just efter omröstningen. McConnell väljer en medelväg han tror kan ge honom kontroll över Republikanerna.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Mitch McConnell beskrivs som en av de slugaste politikerna på Capitol Hill. Oftast ett steg före. Den här gången kan senatorn från Kentucky stå inför sin svåraste politiska utmaning hittills. McConnell, som skyddade Donald Trump under det första riksrättsåtalet för ett år sedan och effektivt blockerade demokraterna från att gå fram med det här åtalet till dess Trump avgått, befinner sig nu i en öppen maktstrid med Donald Trump.

20 minuter lång attack

Ståendes på senatens golv, pekade nämligen McConnell ut Trump som ”moraliskt och praktiskt skyldig” för stormningen av kongressen. Den återhållsamme McConnell har lojalt stått vid Trumps sida under de gångna fyra åren. Nu kallade republikanernas mest seniora senator sin tidigare presidents handlingar i samband med den 6:te januari för ”en skam”. Utspelet, som pågick i nästan 20 minuter, upplevdes på många sätt som märkligt då Mitch McConnell några minuter tidigare röstat för att frikänna sin partikamrat. Men, som många andra, republikaner valde McConnell att hävda att hela rättegången stred mot grundlagen och att han därför inte kunde rösta för att fälla en president som redan lämnat sitt ämbete.

Ilska bland demokraterna

McConnells plötsliga attack mot Donald Trumps möttes av besvikelse bland Demokraterna. Just den tidigare majoritetsledaren i senaten hade varit en politiker som kunde ha fått fler republikaner med sig- om han bestämt sig för att fälla Donald Trump. Reaktionen från demokraterna var därför skarp och talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, kallade Republikanerna för fega och ilskan riktade sig speciellt mot McConnell, som när han inte lät Demokraterna starta riksrättsåtalet innan Joe Biden svors in, gav de republikanska senatorerna en möjlighet att inte ta ställning till Trumps eventuella skuld utan i stället peka på konstitutionella skäl.

Trumps nästa drag

I det första livstecknet från Donald Trump på flera veckor tackade han sina partikamrater som röstat för att fria honom och hyllade den amerikanska grundlagen. En undersökning av ABC visar att åtta av tio republikaner var emot att Donald Trump skulle fällas i senaten. Det säger en del om Trumps fortsatta inflytande över det konservativa partiet.

Och det här var inte slutet på Donald Trumps politiska karriär – bara början på ett nytt kapitel. Även om han hotas av flera rättsprocesser väntar USA på hans nästa drag. Nu när en ny motståndare tagit steget ut ur skuggorna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.