Hör Fredrik Virtanen berätta om konversationen i oktober 2007.

Medier slog fast att Virtanen svarade på praoansökan med att fråga om sex – men det gjorde han inte

Uppdaterad
Publicerad

Inlägget på Instagram om att Fredrik Virtanen frågat en 14-årig flicka om hon ”ville ligga” fick stort genomslag. Flera medier slog fast att Virtanen svarat på hennes önskan om att få göra prao hos honom med en sexinvit. Men i själva verket har ingen sett vad hon skrev till Virtanen, vad det egentligen var han svarade på – förrän nu.

Ett dygn efter att Cissi Wallin anklagat Fredrik Virtanen för att ha drogat och våldtagit henne, dyker ett nytt inlägg upp på Instagram. Det är en krönikör på en svensk tidning som skriver: 

“När jag var 14 år 2007 skaffade jag Facebook, la till journalisten vars blogg jag läst och avgudat i flera år och skrev på hans timeline (som då hette wall) för att berätta att jag tyckte om hans texter så mycket och ville praoa med honom. Detta var svaret jag fick.” 

Kvinnan visar en bild som föreställer ett meddelande till henne från Fredrik Virtanen där det står:  

”Så pass mycket att du vill ligga med mig?”

Hon skriver att meddelandet bränt i hennes inkorg i tio år, att hon tack vare Cissi Wallin nu lägger upp det.

Kvinnan som skrivit om Virtanens sex-invit delade på Instagram ett inlägg om händelsen. Foto: Skärmdump Instagram

Virtanen: Skulle inte svara på ansökan på det viset 

Krönikörens inlägg får stort genomslag. Uppgifterna om den 14-åriga flickan och praoförfrågan som mötts av en sexinvit publiceras av flera etablerade medier. 

Till Uppdrag granskning säger Fredrik Virtanen att han tror att han skrivit meddelandet som en form av skämt eller raggningsförsök, men utan att veta att hon var 14 år. 

– Jag har inget som helst minne av hennes ålder eller att hon skulle ansökt om någon slags prao. Jag har svårt att tänka mig att om det är något seriöst mejl i min yrkesroll så skulle jag inte svara på det där viset, säger Fredrik Virtanen.

Så löd meddelandet till Virtanen 

Varken krönikören eller de medier som rapporterar om hennes vittnesmål har tagit del av det inlägg hon skickade till Virtanen 2007. Uppdrag granskning ber Fredrik Virtanen ladda ner sin Facebook-historik, och får tag på det första inlägget i deras konversation. 

Den 20 oktober 2007 klockan 18:47 skrev kvinnan, som då var 14 år, en enda mening:  

“Fredrik, jag avgudar dig!” 

Svenska Dagbladets ansvarige utgivare, Fredric Karén, säger att tidningen i sin granskning beskriver Virtanen som en man som ”utnyttjat sin ställning för att systematiskt sextrakassera och förgripa sig på unga kvinnor” bland annat på grund av krönikörens berättelse. 

– Vid något eller ett par tillfällen har ganska unga tjejer mejlat till honom och sagt att de beundrat någonting han har skrivit eller att de tycker att han skriver bra. Och vid något tillfälle har en 14-årig tjej också ansökt om att få en praoplats på Aftonbladet, och då skrev han tillbaka ”ja, om du vill ligga med mig”, säger Fredric Karén.

När Uppdrag granskning kontaktar krönikören och berättar vad som står i Facebook-historiken säger hon att det var hennes intention att söka prao när hon tog kontakt med Virtanen.

Därefter skickar hon en skärmbild på fortsättningen av deras konversation, som visar att hon ställde frågan om prao knappt två timmar efter Virtanens svar på hennes meddelande.

Här syns konversationen på Facebook mellan Virtanen och krönikören (vars svar syns i blått). Foto: Skärmdump Facebook

”Jobbigt med den här uppmärksamheten” 

I medierapporteringen framgår det inte om Fredrik Virtanen kände till att det var en 14-åring som skrev till honom eller inte. Ändå sprids uppgifterna om sexinviten till en 14-årig flicka i flera etablerade medier. Uppdrag granskning tar kontakt med kvinnan bakom inlägget.  

– Jag har tyckt att det varit lite jobbigt med den här uppmärksamheten som faktiskt spårade så mycket efter att jag lade ut det här, för jag trodde inte att det skulle bli en sådan stor grej. Jag lade ut detta för att stötta Cissi och sen startar Aftonbladet en internutredning. Jag bara: ”Oj”, det här var ju liksom inget trauma.

Skrev du något om att du var 14 år, eller visste han om det när han svarade dig?   

– Det är ju det jag inte vet. Det är så jobbigt för alla har ju frågat det – ”visst skrev du att du var 14?” Och jag vet ju inte det, för jag kan inte hitta min wallpost till honom. 

”Det är vad hon själv berättar” 

Även SVT Nyheter rapporterar om krönikörens inlägg och slår fast att hon ansökt om prao, trots att man inte läst inlägget hon först skickade till Fredrik Virtanen.  

– Nej, vi har inte sett det. Vi har sett Fredrik Virtanens svar. Vi har pratat med den här personen som idag är en vuxen ung kvinna och hon har berättat om detta, men nej, vi har inte haft tillgång till det, därför att det har hon själv inte kommit åt, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter. 

Hur kan ni då slå fast att hon har sökt en praoplats hos Fredrik Virtanen?  

– Ja, det är vad hon själv berättar för oss och vi har sökt Fredrik Virtanen för en kommentar på det. 

Vi har tagit reda på vad hon skrev och hon sökte aldrig någon praoplats. 

– Det hade ju varit absolut bäst om vi hade haft tillgång till det och vi ville gärna intervjua Fredrik Virtanen om vad som var, men vi försökte återge hans inställning till det hela. Jag kan konstatera att han presenterar sig själv på sin Facebooksida som journalist på Aftonbladet och skriver det här till en person som är för honom helt okänd och som kontaktar honom, säger Charlotta Friborg.

Se Uppdrag granskning om mediernas agerande i fallet Virtanen – du hittar programmet i SVT Play.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln benämner vi den då 14-åriga flickan som kvinna i ingressen. Det är nu ändrat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet