Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialminister Jakob Forssmed frågas ut efter SVT:s granskning av psykiatrin. Foto: SVT/TT

Ministern efter SVT:s psykiatrigranskning: Visar att det inte fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Svårt sjuka patienter som borde få vård inom psykiatrin fastnar i primärvården och får då inte den vård de behöver. Det visar en enkätundersökning av SVT Nyheter.

– Det är uppenbart att det här inte fungerar, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

SVT Nyheter har skickat ut en enkät som ansvariga på 334 vårdcentraler svarat på. Flera av de svarande kritiserar psykiatrivården. Nio av tio vårdcentraler säger att de behöver ta hand om patienter som egentligen borde vårdas inom psykiatrin.

Vårdchefer inom psykiatrin som SVT Nyheter varit i kontakt med menar istället att det är primärvården som inte klarar av sitt uppdrag.

Kristdemokraten Jakob Forssmed är nytillträdd socialminister och ytterst ansvarig för den här frågan. Han reagerar när SVT Nyheter visar honom vad vården svarat.

– Här har man inte lyckats samverka för patienternas bästa. Det finns ett bekymmer när enskilda patienter upplever att de får bedriva en vårdkamp för att få vård på rätt nivå, säger han.

Vill ha mer nationell styrning

Han säger att den nytillträdda regeringen vill styra vården mer från nationell nivå än vad som görs i dag.

– Vi behöver också jobba med att bygga ut primärvården ytterligare för att få bättre möjligheter att göra bedömningar kring psykisk hälsa, säger han och fortsätter:

– Nu jobbar vi med att ta fram en ny strategi för psykisk hälsa och suicidprevention och då måste förstås den här typen av styrnings- och organisationsfrågor också finnas med i det arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.