Foto: Scanpix

Brödraskapet har utsett ny ledare

Uppdaterad
Publicerad

Den högste ledaren, Muhammad Badie, ska ställas inför rätta. Nu har brödraskapet utsett en ny ledare.

Muslimska brödraskapet har utsett Mahmoud Ezzat till ny tillfällig högste ledare sedan den förre ledaren, Muhammad Badie, gripits. Det skriver brödraskapets politiska gren Frihets- och rättvisepartiet på sin hemsida.

Muhammad Badie greps i en lägenhet i stadsdelen Nasr City i Kairo sedan säkerhetsstyrkorna nåtts av uppgifter om var han höll sig gömd, enligt den statliga nyhetsbyrån.

Oro i Egypten

Badie har förts till samma fängelse där Mubarak sitter, rapporterar al-Jazira.

”Uppviglat till våld”

Badie och andra ledare inom Muslimska brödraskapet har åtalats anklagade för att ha uppviglat till våld mot demonstranter som krävde president Muhammad Mursis avgång. Demonstrationerna föregick militärens avsättande av Mursi i början av juli.

Premiärminister Hazem el-Beblawi föreslog i helgen att Muslimska brödraskapet ska upplösas juridiskt.

Mubaraks öde ska avgöras

En egyptisk domstol ska nu utreda krav på att den störtade presidenten Hosni Mubarak ska släppas, uppger juridiska källor för Reuters. I går hävdade Mubaraks advokat att han kommer att friges ”inom 48 timmar” sedan han friats från ett korruptionsmål.

Trots att Mubarak friats från flera korruptionsanklagelser har han förblivit fängslad. Dels återstår ytterligare ett korruptionsmål mot honom, dels är han fortfarande anklagad för delaktighet i mord på demonstranter under upproret 2011.

När det gäller demonstranternas död har han beviljats en ny rättegång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet