”Det är en hotsituation som gjorde att vi tyvärr inte kan ha de här öppettiderna.” Foto: TT/Pixabay

Myndigheten tvingas stänga tjänst efter hot och hat: ”Funkar inte längre...”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har allmänheten kunnat ringa Strålsäkerhetsmyndigheten för att ställa frågor om 5G och mobilstrålning. Nu har myndigheten tvingats stänga ner den telefontjänsten helt och hållet – på grund av allvarliga hot och hat.– Det funkar inte längre – tyvärr, säger kommunikationschefen Andreas von Schmalensee till SVT Nyheter.

Strålssäkerhetsmyndigheten arbetar för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning.

I sitt arbete har man tidigare haft en telefontjänst öppen dit medborgare kan vända sig för att få svar från experter. Men i somras tog det stopp. Hot och hat gjorde att man fick stänga ner den uppskattade tjänsten.

– Det har förekommit hot mot våra medarbetare och det har varit tillräckligt allvarligt för att de inte ska behöva svara i telefon. Det är utifrån en arbetsmiljö- och säkerhetsaspekt, säger kommunikationschefen Andreas von Schmalensee till SVT Nyheter.

Hotfulla har velat påverka myndigheten

Personerna som hotat medarbetare har, som myndigheten ser det, velat påverka deras riskbedömningar om elektromagnetiska fält, exempelvis 5G.

– Det handlar om frågor som rör 5G, wifi, mobilstrålning och liknande där vi tidigare haft öppna telefontider ett par gånger i veckan. Det funkar inte längre. Tyvärr, säger Andreas von Schmalensee.

Myndigheten kan inte gå in närmare på exakt hur hoten sett ut men bekräftar att de varit så pass allvarliga att man känt sig tvingad att stänga ner telefontiderna på obestämd tid.

– Det är en hotsituation som gjorde att vi tyvärr inte kan ha de här öppettiderna längre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.