Protesterna började med krav på att avveckla en specialenhet inom polisen. Foto: TT

Nästan 70 döda i protester i Nigeria: ”Jag sprang för mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

51 civila har dött i de senaste veckornas sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Nigeria, bekräftar landets president enligt AP. Även soldater och poliser har dött i samband med protesterna, som började med krav på att avveckla en specialenhet inom polisen.

Uppgifterna om antalet döda gavs i ett tal av president Muhammadu Buhari under fredagen. I det fördömde han demonstrationerna, som enligt Buhari kännetecknats av huliganism och våld.

Det är oklart om de tolv människor som enligt Amnesty international sköts ihjäl i Lagos tidigare i veckan finns med bland dem 51 döda. Samtidigt har enligt presidenten elva poliser och sju soldater dött.

Protesterna inleddes den 7 oktober med krav från demonstranter om att den ökända specialenheten inom den nationella polisen, Sars, skulle upplösas. Enheten har bland annat anklagats för ogrundade gripanden och övervåld. Kraven hörsammades av president Buhari, som den 11 oktober valde att stänga ned enheten.

Men demonstrationerna har efter det övergått till att omfatta bredare krav på polisreformer och ett slut på korruption.

Oroligheterna beskrivs som de mest omfattande i Afrikas mest folkrika land på över två decennier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.