Gripen-plan/Frank Bakke-Jensen Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/Terje Pedersen/NTB

Norge i samtal med Danmark efter uppgifter om spionage mot nordiska länder

Uppdaterad
Publicerad

Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen kommer att ta kontakt med sin danska kollega för att diskutera avslöjandet om att Danmark ska hjälpt USA att spionera mot mål i flera nordiska länder. Enligt uppgifterna ska man bland ha bedrivit spionage mot svensk försvarsindustri.

Tidigare i veckan publicerade Danmarks Radio (DR) uppgifter om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA med hjälp av sin danska motsvarighet spionerat på mål i flera länder, däribland Norge, Finland och Sverige. Spionaget ska ha bedrivits via en bas i Danmark.

Enligt DR:s källor ska man bland annat ha avlyssnat Saab samtidigt som danska staten höll på att att upphandla nya stridsflygplan, där Saabs Gripen-plan var en av kandidaterna. Även Norge var mål för avlyssningarna gällande stridsflygplanen. Med anledning av detta kommer nu den norske försvarsministern Frank Bakke-Jensen (H) att tala med Danmarks försvarminister.

”Jag har tagit initiativ till att samtala med min danske kollega, försvarsminister Trine Bramsen”, säger Bakke-Jensen i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån NTB.

SVT har tidigare sökt både Saab och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.