Rozbeh Javid och Susanne Jonsson laddar i studion inför den gemensamma matlagningen. Foto: Josefin Peciva/SVT

Persiskt nyår med Rozbeh och Susanne i köket

Uppdaterad
Publicerad

Fira vårdagjämningen med iransk mat, kocken Rozbeh Javid och Susanne Jonsson lagar nyårsmat till den persiska högtiden nouruz.

Vi har nyårsspecial i Go'kväll – det är nämligen snart nouruz. Nouruz (som kan stavas på flera olika sätt) betyder ”ny dag” och är de iransktalande folkens nyår, en av världens äldsta högtider.

Det man firar är solens återkomst på vårdagjämningen, och därför infaller nouruz 20 mars i år. Kocken Rozbeh Javid kommer till studion för att berätta om högtiden, och ställa till med en festmåltid tillsammans med Susanne Jonsson.

Firas av många

För de allra flesta är nouruz en sekulär högtid, och den firas under ett par veckor av bland annat iranier, afghaner, pashtuner, pakistanier, kurder och tadzjiker.

Man börjar med eldfesten chahār shanbeh suri. Familjer och vänner samlas på gator och torg, tänder brasor och hoppar över små eldar som symbol för en reningsprocess. Den traditionella nyårsduken sofreh-ye haft sin får en central plats i hemmet.

Prova den persiska maten

Många svenskar dekorerar ägg till påsk, och det hör faktiskt även nouruz till: handmålade ägg (tokhm-e morg bāzi) kan jämföras med ”äggapickning” som är en gammal påsktradition i Skåne. Traditionellt äter man fisk och ris (sabzipolo māhi) på nyårsdagen, och det är bara en av alla härliga maträtter som Rozbeh Javid och Susanne kommer att bjuda oss på:

Några symboliska ting till nouruz

  • Senjed: en sorts söt frukt – kärlek, eftersom den växer i öknen under svåra förhållanden
  • Somāq: en sur krydda – soluppgångens röda färg
  • Sabzeh: en växt av vetekorn – återfödelse
  • Sib: ett rött äpple – skönhet och hälsa
  • Samanu: memma av vetegroddar – sötma och rikedom
  • Sir: vitlök – liv och växtkraft
  • Serkeh: vinäger – förändring och förnyelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.