– Gör vi det rätt och riktigt så som vi brukar och skyndar långsamt så är jag inte oroad, säger Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission om bärgningen. Foto: SVT/TT

Flygplansvraket analyseras vidare i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Det kraschade flygplanet i Örebro ska nu analyseras vidare i Haverikommissionens lokaler.

Under söndagen fick anhöriga och vänner från klubben möjlighet att besöka olycksplatsen.

– Det var väldigt fint och värdigt. Vi tror att det är en bra hjälp för de anhöriga att komma vidare i sin sorgeprocess, säger Lars Bröms vid Stockholmspolisen.

Under helgen har haverikommissionen, SHK, bit för bit samlat in alla delar från olycksplatsen. Elektronik, avionik och minnesenheter från planet har skruvats loss och förhoppningen finns att de ska ge svar på vad det var som orsakade kraschen när nio personer ombord omkom.

Planet kommer analyseras vidare i Strängnäs.

Flygkraschen på Örebro flygplats

– Statens haverikommission har en egen undersökningslokal i Strängnäs där vi förvarar andra flygplansvrak, säger Peter Swaffer, avdelningschef vid Statens haverikommission,

Enligt honom kommer motorn hanteras separat och vingarna demonteras innan vraket transporteras mot SHK:s lokal i Strängnäs.

– Det är ett ganska litet flygplan, det väger inte så mycket och är relativt intakt. Gör vi det rätt och riktigt och skyndar långsamt så kommer allt gå bra, säger Peter Swaffer.

Identifieringen väntas vara klar till kvällen

Efter faktainsamlingen på plats går utredningsarbetet därefter in i nästa fas. Under kommande vecka och framåt ska djupgående analyser av ljudupptagningar, motorundersökning och en fullständig teknisk genomgång genomföras.

Under kvällen beräknar även polisen vara klar med arbetet att identifiera samtliga av de omkomna. På söndagen fick anhöriga och kamrater från klubben möjlighet besöka olycksplatsen dit drygt 200 personer bussades i två omgångar.

– Vi är i det närmaste klara med identifieringen och i Linköping ska de undersöka kropparna. Vi i Örebro har fullt fokus på de anhöriga och har gjort intervjuer där vi inhämtat signalement, tandjournaler och DNA. Vi har att göra med anhöriga som är i en enorm sorg, säger Lars Bröms.

”Kan vara mer öppna”

Enligt honom ska de anhöriga troligen innan dagens slut blivit underrättade om en fullständig identitet och därefter ska kropparna lämnas till anhöriga. Under söndagens hölls en pressträff där Örebro kommun och polisen medverkade för att informera om läget.

– Polismyndigheten i Örebro kommer att gå ut med ålder och var de är hemmahörande när de fått det av oss. Jämför man med en mordutredning är sekretessen ofta stenhård men här kan vi vara betydligt mer öppna, säger han.

– Jag har en förhoppning om att vi kommer att kunna leverera en färdig identitet om några timmar, säger Lars Bröms.

Polisen höll under söndagen en presskonferens på Örebro flygplats med anledning av flygplanet som kraschade i torsdags. Deltagande i presskonferensen från vänster: Peter Carlsson, polisen, Helena Gullberg, Säkerhetssamordnare Örebro kommun, Lars Bröms, polisen, Linda Borgsved, polisen och Inga-Lill Persson, polisen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet