Färre brott sedan marijuana legaliserades

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan ägna sig åt grövre brott sen innehav av marijuana legaliserades. Det säger ordföranden för polisfacket i Washington DC till SVT.

Kriminaliteten kopplad till lättare knarkinnehav har sjunkit med 84 procent. Det visar de första preliminära siffrorna efter att Washington DC den 26 februari legaliserade marijuana. I dag är det lagligt att ha sex plantor för eget bruk samt att konsumera marijuana i hemmet. Men att köpa och sälja är fortfarande förbjudet.

Kan ägna sig åt grövre brott

Det var vid en folkomröstning i november förra året som en majoritet av invånarna i USA:s huvudstad röstade ja till att legalisera marijuana för personligt bruk. Utöver Washington DC har Colorado, Alaska , Washington och Oregon tillåtit marijuana, en rad andra delstater tillåter det också för medicinskt bruk.

– Vi får inte längre anhålla personer som innehar marijuana för personligt bruk. Det innebär att vi istället kan lägga resurser på att jaga personer som ägnar sig åt inbrott, sexuella övergrepp på barn och ekonomisk brottslighet, säger Delroy Burton som är ordförande för polisfacket i Washington DC.

Lagen har drabbat afroamerikaner

I USA är över hälften av landets befolkning för en legalisering av marijuana för personligt bruk. Förespråkarna anför bland annat att lagen drabbat afroamerikaner orättvist och hårt. 90 procent av alla som anhålls för innehav av marijuana är unga svarta män trots att det är lika många vita som svarta som använder marijuana.

– De som gripits och sedan fått en fängelsedom får ofta sina liv förstörda eftersom de får mycket svårt att skaffa sig ett jobb när de kommer ut från fängelset, säger Phil Mendelson, ordförande i kommunfullmäktige i Washington DC.

– Vi kan inte längre försöka hantera människors drogproblem genom att sätta dem i fängelse.

Skolan tjänar på legaliseringen

Colorado har under det första året med legaliserad marijuana tjänat 44 miljoner dollar till delstatskassan, pengar som gått till skolväsendet. Inkomsterna kommer av att man nu beskattar handeln med marijuana ungefär som man beskattar alkohol. Men delstaterna som legaliserar marijuana är i konflikt med USA:s beslutsfattare i kongressen. Marijuanabruk är fortfarande förbjudet enligt federal amerikansk lag.

Illegala marijuanamarknaden blomstrar

Washington DC har en juridisk särställning, District of Columbia räknas som en egen administrativ region, men lyder under kongressen och får inte besluta över sin egen skattelagstiftning. Därför förbjöd kongressen Washington att tillåta försäljning av marijuana och därmed förbjöd man också möjligheten att beskatta marijuana. Lokalpolitikerna i Washington befinner sig därför i en legal gråzon. Invånarna röstade för en legalisering men de federala politikerna tog chansen att begränsa rätten att köpa och sälja. Följden är att den illegala marijuanamarknaden blomstrar eftersom risken att åka dit för marijuanainnehav har minskat.

I delstater som Colorado har man däremot på grund av beslutet att legalisera innehav och handel med marijuana tvingat fram droghandeln i dagsljuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer