Nu sänks räntorna för bolån men justeringen är marginell. Foto: TT

Nu sänker bankerna räntan på bolån

Uppdaterad
Publicerad

Räntehetsen är igång. Efter Riksbankens drastiska sänkning av räntan under morgonen har många låntagare frågat sig hur det kommer att påverka privatekonomin. Och bankerna sänker räntan redan i dag.

Under dagen har beskeden från bankerna rullat in som på löpande band. Frågan alla ställer sig är, hur påverkas bolåneräntorna?

– Jo, vi sänker bolåneräntorna i dag på den rörliga tremånaders-räntan precis som de flesta andra storbanker. Vi sänker med fem punkter. Redan förra veckan sänkte vi för de som hade bundit räntan längre än tre månader, säger Erik Durhan som är presschef på Nordea.

Den svenska lånefesten

Vad händer framöver för Nordeas kunder?

– Det får vi vänta och se, det här var ett lite oväntat besked för oss, så vi får se helt enkelt.

Genomgående att storbankerna sänker

Länsförsäkringar skriver i ett pressmeddelande att även de sänker räntan på bolån med bindningstid tre månader. Ändringen gäller från och med i morgon och den sänks med 0,15 procentenheter. Den nya räntan blir 2,47 procent. Övriga räntor är oförändrade.

Swedbank meddelar att från och med fredag sänks räntan på tremånaders bolån med 0,1 procentenhet till 2,59 procent. Räntorna på de bundna lånen påverkas inte.

Väntat besked för SEB

Hos SEB lämnade man på eftermiddagen beskedet att man sänker tremånaders-räntan på bolån med tio räntepunkter till 2,56 procent. Man tog emot dagens besked med lugn.

–  Vår chefsekonom var en av de som trodde på en sådan här sänkning, så vi var lite beredda kan man säga. Vi får se hur det blir framöver med våra bolåneräntor, det som spelar in är hur våra egna kostnader för att låna pengar påverkas av Riksbankens besked, säger Viveka Hirdman-Ryrberg på SEB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska lånefesten

Mer i ämnet