Regeringen satsar på ny glasögonreform för unga

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alla barn och unga som behöver glasögon och är mellan 8-19 år kunna få ett särskilt glasögonbidrag. Det föreslår regeringen i kommande budget.

– Glasögon är ett oerhört viktigt hjälpmedel och en rättighet  som barn faktiskt ska ha. Det säger vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Och det är vänsterpartiet som i budgetförhandlingarna drivit förslaget om alla barns rätt till ett glasögonbidrag.

Inkomst oviktig

Idag är skillnaden stor mellan olika landsting om hur mycket bidrag som ges och vad bidraget täcker.

Regeringen vill nu att alla barn i åldern 8-19 år ska kunna få ett glasögonbidrag och att föräldrars inkomst eller bostadsort inte ska spela någon roll.

– Glasögon ser vi som ett hjälpmedel och då ska det vara generellt för alla och en inkomstprövning kan ju också vara stigmatiserande så det är bra om hjälpmedel ses som en rättighet och är gratis för alla, säger Ulla Andersson.

Införs 2016

Hur bidraget ska utformas kommer nu att utredas vidare och regeringen räknar med glasögonbidraget införs den 1 januari 2016. Reformen väntas kosta 120 miljoner per år.

Vänsterpartiets  ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson säger att reformen är finansierad och pekar på att borttagandet av den sänkta arbetsgivaravgiften för unga kommer att räcka till många reformer.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudget 2015

Mer i ämnet