Foto: TT

Sveriges Åkeriföretag: Ny teknik skulle kunna stoppa lastbilsdåd

Publicerad

Nice, Berlin och nu Stockholm – lastbilar har används vid flera terrorattentat. Därför vill Sveriges Åkeriföretag nu se nya tekniska lösningar för att göra det svårare att kunna kapa ett fordon man inte har behörighet till.
– Man ska inte kunna köra ifrån föraren. Då borde bilen stänga av sig själv, säger Ulric Långberg vid branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.

Sveriges åkeriföretag vill göra det svårare att kunna kapa en lastbil. Ulric Långberg säger att han vill se ny teknik som skulle kunna förhindra liknande dåd i framtiden.

– Man ska inte kunna köra ifrån föraren. Då borde bilen stänga av sig själv, säger Långberg till Sveriges Radio.

Läs mer: Hemmagjord bomb hittad i lastbilen

Skulle kunna stänga av bilen

Exakt hur en sådan lösning skulle se ut återstår för biltillverkare att ta fram, men enligt Ulric Långberg skulle det till exempel kunna handla om att föraren bär någon form av utrustning.

– Något som stänger av bilen om den kommer för långt ifrån föraren, säger han.

Lastbilen som användes vid attentatet på Drottninggatan fredagen den 7 april tillhör Spendrups. Då lyckades gärningsmannen stjäla lastbilen i samband med en varuleverans till en restaurang.

Ministern: Ska titta på det

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) är beredd att före en diskussion med branschen om hur man ska försvåra kapningar av tyngre fordon.

– Man måste analysera och se om det finns saker vi hade kunnat göra som inte var gjort. Jag är absolut beredd att ta ett sådant initiativ, även om jag inte har några konkreta besked i dag. Om det finns enkla tekniska lösningar som skulle kunna förhindra sådant här, så ska vi naturligtvis titta på det, säger Johansson.

Läs mer: Ska bli svårare att kapa tunga fordon

”Svårt med hundraprocentigt skydd”

Enligt Spendrups kommunikationsdirektör Mårten Lyth har företaget säkerhetsrutiner men han menar att det är svårt att skapa ett hundraprocentigt skydd.

– Vi har såklart tittat på de här rutinerna i samband med det som hänt tidigare. Inte bara nu. Man kan bara konstatera att det nästan är omöjligt att garanterat skydda sig från den här typen av kapningar eller terrordåd, säger Mårten Lyth till SR Ekot.

Rutinerna ses över

Ulric Långberg säger till  Sveriges Radio att han tror att säkerhetsrutinerna inom branschen kommer att ses över på nytt.

–Absolut. Alla medlemsföretag vill ta fram riktlinjer för hur man ska hantera lastning och lossning.

Läs mer: Detta vet vi om attacken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet