Foto: SVT

Anders Tegnell: ”Vi kan inte ta bort alla sociala kontakter”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen medverkade statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt, och han fick bland annat svara på kritik om att Folkhälsomyndighetens linje med eget ansvar för att stoppa smittspridningen kan uppfattas som otydlig.

– Hela vårt upplägg, vår smittskyddslag, bygger på eget ansvar. Man kan gärna jobba hemma och undvika onödiga sociala kontakter. Jag tycker inte att det är otydligt, sade Tegnell.

– Vi inser alla att vi inte kommer att kunna ta bort alla sociala kontakter. Vi försöker minska ned dem så vi får den här smittspridningen att gå så långsamt som möjligt. Det är det stora målet.

Coronaviruset – Teckenspråk

Anders Tegnell menar ändå att det finns miljöer där det är svårt för individen att själv ta detta ansvar, till exempel i en restaurangmiljö, där man är utelämnad till hur själva platsen är organiserad.

”Hälsa inte på mormor”

På frågan om hur man ska tänka kring resor i landet svarade Tegnell:

Ska du åka upp och hälsa på mormor i Jämtland, så nej. Det är ingen bra idé nu. Ska du åka till ett ställe där massa människor kan träffas, tänk efter igen. I den miljön kan man både få ett virus och smitta vidare. Men ska du åka ut till din stuga någonstans och bo där med din familj utan att vara i kontakt med andra, då är det ok.

Se senaste nytt om coronaviruset här

Antalet bekräftade fall i Sverige hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet