Foto: SVT

Antalet intensivvårdsplater i Sverige ska öka

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att ge Socialstyrelsen i uppdrag att samordna användandet av intensivvårdsplatser i Sverige. Flera regioner håller på att öka antalet platser.

– Socialstyrelsen ska övervaka tillgången på intensivvårdsplatser över hela Sverige, säger Socialminister Lena Hallengren.

Socialstyrelsen ska inventera hur många intensivvårdsplatser som finns, var behovet är störst och vad sjukvården kan göra för att utöka antalet platser bland annat.

– Flera regioner har ställt in planerade operationer och ledigställt lokaler för att kunna öka antalet intensivvårdsplatser men det behövs en samordning, säger generaldirektör Olivia Wigzell.

Socialstyrelsen har också fått ansvar att trygga försörjningen av skyddsutrusning till vården.

Socialministern berättar att Sverige har fått arbeta intensivt för att få loss leveranserna av skyddsutrustning.

– Tioutsentals ansiktsskydd har nu leverats till Sverige efter att ha suttit fast i Tyskland på grund av restriktioner, säger Lena Hallengren.

Här finns siffror på antalet personer som är smittade av coronaviruset i varje region i Sverige

Här är SVT:s direktrapportering om coronaviruset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet