• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Coronasmittan: Viktigt att hjälpa isolerade äldre

Uppdaterad
Publicerad

Personer över 70 år uppmanas undvika nära kontakter för att skydda sig mot coronaviruset. Nu behöver de äldre få hjälp med nödvändiga sysslor som att handla, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.
– Det är viktigt att vi äldre håller kontakt med varandra nu, säger hon.

Begränsa kontakterna med andra människor under de närmaste veckorna, det är Folkhälsomyndighetens rekommendation till personer över 70 år.

– Vi kan ringa mer till andra äldre i bostadsområdena och höra hur de mår, och även förmedla hjälp med att handla. Som äldre ska man inte gå ut och handla själv, men man känner kanske till någon som skulle kunna hjälpa till, säger Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Samtidigt behöver man vara försiktig, då det finns bedragare som kan utnyttja situationen.

”Mobilisera kraft”

Familj, vänner och grannar uppmanas hjälpa till med nödvändiga sysslor som att handla mat.

Men även kommunerna har ett ansvar. I Stockholms stad kan äldre få hjälp av hemtjänsten med detta. I Göteborg kan personal från mötesplatser för äldre, som nu är stängda, förflyttas till en uppsökande verksamhet för äldre. I såväl Stockholm som i Göteborg och Malmö uppmanas dock anhöriga och frivilliga att hjälpa till i den mån de kan.

Här finns siffror på antalet personer som är smittade av coronaviruset i varje region i Sverige

Här är SVT:s direktrapportering om coronaviruset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet