Foto: Jessica Gow/TT

Coronaviruset – vad kan jag göra?

Uppdaterad
Publicerad

Coronautbrottet klassas som en pandemi av WHO. Men vad kan du som individ göra för att minska smittspridningen?

Ha god hygien

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.
  • Undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, särskilt i samband med mathantering och efter att du har varit utomhus. Har man inte tillgång till det kan även handsprit vara ett alternativ.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk.
Coronaviruset – Teckenspråk

Undvik besök hos sjuka och äldre

Enligt en stor kinesisk studie, som Folkhälsomyndigheten hänvisar till, är äldre personer och personer med underliggande sjukdomar överrepresenterade bland de svåra fallen.

– Uppvisar du minsta symptom så stanna hemma. Gå inte till jobbet, besök absolut inte äldre släktingar, men ring gärna och hör hur de mår eller om de är oroliga, sa statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.

Res inte

Många länder har stängt sina gränser, infört karantänsregler och har en belastad sjukvård. Därför avråder Utrikesdepartementet, UD, från alla icke nödvändiga resor utanför Sverige.  länder. Läget kan ändras snabbt. Den senaste informationen hittar du på regeringens webbplats.

Här finns siffror på antalet personer som är smittade av coronaviruset i varje region i Sverige

Här är SVT:s direktrapportering om coronaviruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet