Foto: SVT

Svenskt Näringslivs ordförande har förmögenhet utomlands

Uppdaterad
Publicerad

När Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling var vd för Scania satte han tillsammans med sin fru upp ett bolag i lågskattelandet Malta. Det visar dokument i Paradisläckan. Till bolaget gick inkomster han fick från konsultuppdrag i utlandet.

– Jag har inte dåligt samvete för det. Jag tycker jag har gjort rätt för mig i Sverige mer än de flesta andra. Jag har betalat för minst tusen skattebetalare, säger han till SVT:s Uppdrag Granskning.

Leif Östling satte upp sitt Maltabolag 2005. Han var då chef för Scania sedan många år.

Paradisläckan – teckenspråk

– Det är ett problem med det svenska skattesystemet, att det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, säger Leif Östling.

Det är just på Malta det finns flest svenska namn i Paradisläckan. En del utnyttjar Maltas skattesystem med möjlighet till mycket låg bolagsskatt för utländska ägare. Det är helt lagligt, men Malta får ändå kritik i EU för att locka till sig kapital med förmånliga skattevillkor, så att andra länder blir av med skatteintäkter.

SVT:s granskning av Leif Östlings Maltabolag avslöjar bland annat tillgångar via ett dotterbolag i Luxemburg. I den senaste årsredovisningen finns aktier i HM, Telia och Sandvik till ett värde av drygt 30 miljoner kronor.

– Det är pengar från 80-talet när jag jobbade i Holland och inte var skattskyldig i Sverige, säger Leif Östling.

Du är ju ordförande i Svenskt Näringsliv, hur tycker du man ska se på det här med samhällsansvar och skatter?

– Jag tycker jag har tagit väldigt stort samhällsansvar. Jag har alltid betalat skatt i Sverige på allting som jag har tjänat i det här landet, säger Leif Östling.

Vad betyder det för samhället om varje individ bara ser till sitt eget bästa i den här frågan?

– Ja det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?

Får du inget för pengarna menar du?

– Inte mycket, säger Leif Östling.

FAKTA: PARADISLÄCKAN

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå  Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan – teckenspråk

Mer i ämnet