Uppgörelse mellan S och MP om energipolitiken

Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha en överenskommelse över blockgränserna om energipolitiken, och nu har de enats om att regeringens inställning i samtalen kommer att vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och och att hitta effektivare sätt att producera energi.

Uppgörelsen mellan S och MP innebär att säkerhetskraven kring kärnkraft ska skärpas och att kärnavfallsavgiften ska höjas. Man är också överens om att den förnybara elproduktionen ska byggas ut ytterligare.

Partierna vill tillsätta en energikommission som ska få till stånd blocköverskridande samtal om energipolitiken. Målet är en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse.

Folkpartiet har öppnat för att samarbeta med en S-MP-regering, men FP:s utgångspunkt är att det behövs byggas ny kärnkraft. Men enligt MP:s Åsa Romson är det uteslutet.

Miljöpartiet gick till val på kravet att minst två kärnkraftsreaktorer ska stängas under nästa mandatperiod. Men det gäller inte som ett skarpt krav längre.

– Vi har hela tiden sagt att vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden. Det kommer också att bli så när man låter de samhällsekonomiska kostnaderna ligga på kärnkraftsbolagen och att de måste följa de säkerhetskrav som finns. Det gör att reaktorer kommer att stängas, säger Romson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet - teckenspråk

Mer i ämnet