Sverige behöver öka antalet donationer, menar socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Organ från nioårig flicka räddade fyra liv – lagen i England ändras

Uppdaterad
Publicerad

Ett beslut i England gör att den som inte aktivt säger nej samtycker till att donera sina organ. Lagen har fått namn efter ett fall där organ från en nioårig flicka räddat fyra liv. I Sverige utreds frågan på nytt.
– Vi behöver öka antalet donationer, skriver socialminister Lena Hallengren till SVT Nyheter.

Flickan var med om en trafikolycka och när hennes liv inte längre gick att rädda beslutade pappan att hennes organ skulle doneras.  

En jämnårig pojke lyckades överleva tack vare flickans hjärta. ”Max och Keiras lag” är nu namngiven efter de två barnen.  

Den gäller inte för hela Storbritannien, men förmodat samtycke finns redan i Wales.   

I Sverige är det den avlidne personens senaste uttryckta vilja som styr. Det kan till exempel ske i samtal med anhöriga eller genom att man registrerar sig i Socialstyrelsens donationsregister. 

När SVT:s satirprogram Svenska Nyheter i januari uppmanade sina tittare att skriva in sig i registret blev trycket så stort att myndighetens sajt kraschade.  

Kan uppstå problem  

Om den avlidnes inställning inte är känd utgår lagen från att personen är positiv till donation, men anhöriga kan säga nej. Om det finns motstridiga uppgifter kring personens vilja är donation inte möjlig.   

Och om det över huvud taget inte finns några anhöriga och personens vilja är okänd kan det uppstå problem.

Någon som riktat kritik mot lagen i Sverige är Anna Starbrink (L), Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm. Hon menar att regeringen är för långsam och att dagens lag är för luddig.  

– Sverige behöver och skulle kunna dubbla antalet donationer för att rädda liv och förbättra människors livskvalitet. Det skulle underlätta om utgångspunkten är att de flesta vill donera, säger hon.  

Hon vill också att läkare ska få vårda patienter för att möjliggöra donation. Med dagens lagar går inte det.  

– Det är det allra viktigaste, säger Anna Starbrink.  

Ministern: ”Vi behöver öka antalet”  

I mars i fjol startade regeringen en utredning på nytt. Enligt socialminister Lena Hallengren(S) ska den lämna förslag som ”bättre motsvarar behoven av organ och den höga donationsvilja som finns i Sverige”.  

I ett mejl till SVT Nyheter skriver hon att regeringens mål är tydligt:  

”Vi behöver öka antalet donationer i Sverige. Fler behöver anmäla sig till donationsregistret”.  

På frågan om den lag som införs i England kan bli aktuell även i Sverige hänvisar hon till utredningen som pågår. Den ska redovisas 1 maj i år.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer