Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se massdemonstrationen i Tel Aviv. Foto: Reuters

Över 100 000 i protest mot reform av israeliska rättssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 100 000 personer demonstrerade på Tel Avivs gator i protest mot ett hårt kritiserat lagförslag som ska stärka parlamentets makt på bekostnad av rättssystemets inflytande.

Demonstrationen pågår för 28 veckan i rad. Kritikerna anser att lagförslag hotar demokratin.

– Det här är en strid för landet, vi vill bevara demokratin i Israel. Diktaturens lagar ska inte antas här, säger demonstranten Nili Elezra.

Tidigare i veckan tog parlamentet knesset ett första steg mot att godkänna lagpaketet, som bland annat skulle begränsa Högsta domstolens befogenheter och ge de valda politikerna mer makt över rättsväsendet.

En annan av demonstranterna i Tel Aviv, Elad Ziv, säger att de kommande veckorna är avgörande för att stoppa lagförslaget.

– Vi har två och en halv vecka fram till att parlamentet stänger sessionen för sommaren, och vi måste blockera det. Annars blir Israel en värre plats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.