Studenter som evakuerats från sitt universitet efter den attack som dödade 147 personer i Garissa, Kenya, på skärtorsdagen. Samtidigt lovar Kenyas inrikesminister att landet inte kommer att böja sig för terroristhot. Foto: TT

Överlevande: ”Terroristerna visste allt om universitetet”

Uppdaterad
Publicerad

De militanta extremister som mördade 147 personer på universitetet i Garissa i Kenya hade genomfört en omfattande rekognosering av universitetsområdet. De ska även ha riktat in attacken mot en plats dit kristna gick för att be, berättar en av de överlevande studenterna för nyhetsbyrån AP.

På långfredagen var polisen på plats vid universitetet i Garissa i Kenya för att ta fingeravtryck från kropparna av de fyra angriparna och av de studenter och säkerhetstjänstemän som dog i dådet.

Staden i nordöstra Kenya saknar resurser för att ta hand om de döda kropparna, och ett 20-tal kroppar har redan flugits till huvudstaden Nairobi där familjemedlemmar samlats vid bårhusen.

Letade upp kristna studenter

En av de som överlevde attacken, studenten Helen Titus, berättar för nyhetsbyrån AP hur angriparna började med att ta sig till en föreläsningssal där kristna studenter höll på att be sin morgonbön.

– De undersökte vårt område. De visste allt, säger Titus till AP, från ett sjukhus där hon vårdas för en skottskada i vristen.

Titus berättar hur hon smetade in sitt ansikte och hår med blod ett försök att lura terroristerna att hon var död. De fyra angriparna ska ha försökt locka fram de studenter som gömde sig  och försäkrat att studenterna inte skulle dödads.

– Vi funderade på om vi skulle lämna våra gömställen eller inte. Flera studenter valde att gå fram, då började terroristerna att skjuta alla män samtidigt som de sa att ”de inte skulle skjuta några kvinnor”, säger Titus.

Men angriparna sköt även kvinnor och riktade in sig på kristna studenter.

Fördömer attacken

Samtidigt på fredagen så gick en liten grupp demonstranter nedför en huvudgata i Garissa med skyltar där det stod:

”Vi är emot dödandet av oskyldiga kenyaner !!!! Vi är trötta !!” och ”Nu är det nog. Inget mer dödande !! Vi är med er, våra kenyaner.”

Demonstranten Abdullahi Muktar säger att de fördömer attacken:

”Vi tycker väldigt synd om dem och vi fördömer attacken.”

Har hotat Kenya med hämnd

Andra överlevande har vittnat om hur de maskerade angriparna  – som var beväpnade med AK 47:or och sprängämnen – valde ut icke-muslimska studenter och sköt ned dem utan nåd.

Ali Mohamud Rage, talesman för Al-Shabab, säger att det var extremister från den Somaliabaserade gruppen som var ansvariga för attacken.

Al-Shabab har kopplingar till al-Qaida och har tidigare pekats ut som ansvariga för en rad attacker i Kenya, inklusive belägringen på Westgate Mall i Nairobi 2013 där 67 människor dödades.

Gruppen har hotat Kenya med hämnd för att landet skickade trupper till Somalia under 2011 för att bekämpa militanta gränsöverskridande attacker och kidnappningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet