Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör passagerarna om skräckdygnet till havs. Foto: SVT

Passagerarna om skräckdygnet till havs: ”Natten var hemsk – men vi överlevde”

Uppdaterad
Publicerad

Ett dygn fullt av prövningar – från tumultet då branden utbröt till den långa väntan på att nå fast mark. Så beskriver passagerarna skräckdygnet ombord på Stena Scandica.

– Jag fick panik och jag ville ut, säger Kristine Lagzda Haapanen.

När brandlarmet gick ombord på fartyget tog 14-åriga Mintautas inte situationen på allvar.

– Jag trodde att någon hade kommit åt en knapp av misstag, säger han.

Snart stod det klart att det verkligen brann ombord på fartyget. Kristine Lagzda Haapanen satt nära informationsdisken och kände hur röklukten spreds i salongen.

– Jag fick panik och jag ville ut. Jag har långtidscovid och ville ut i friska luften, det kändes tungt att andas, berättar hon.

”Natten var hemsk”

Skräck. Så beskriver Antra Leite Straume, som reste tillsammans med sin dotter, känslan efter larmet. När branden efter mindre än en timme var släckt började nästa prövning.

– Natten var hemsk för vi hade ingenstans att sova och inga toaletter, det luktade illa. Men vi överlevde och det är huvudsaken, säger Antra.

– De där hemma var oroliga, för vi kunde inte höra av oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.