Följ med in i tältet och hör akutmottagningens enhetschef Per Bergman berätta om hur det ska fungera. Foto: Eva Harström, SVT

Patienter till akutmottagning sorteras i uppställt tält

Uppdaterad
Publicerad

Från och med lördag morgon ska alla som söker sig till akuten på Sundsvalls sjukhus passera ett tält utanför mottagningen. Där ska en första bedömning göras för att sortera ut patienter som misstänks vara smittade av coronaviruset.

I tältet kommer det att finnas en sjuksköterska och en läkare.

– Vi ställer frågor, vi tar tempen och vi kommer att mäta syremolekyler i blodet, säger Per Bergman, enhetschef akutmottagningen Sundsvalls sjukhus.

Coronaviruset i Västernorrland

Särskilda rum på sjukhuset för smittade

De som inte bedöms ha någon risk för smitta, men ändå är i behov av vård, får gå vidare in till akutmottagningen på sjukhuset. Personer som kan ha smitta, men inte har något behov av vård, kommer att bli hänvisade hem igen.

– Bedömer vi att det är stor sannolikhet för att några är smittade, kommer vi att avskilja dem in på några särskilda rum på sjukhuset, säger Per Bergman.

Tältet utanför akuten kommer att vara bemannat under dag- och kvällstid. Nattetid är det mottagning direkt vid entrén.

I Örnsköldsvik och Sollefteå finns också tält som kommer att börja användas om behov uppstår.

Smittade hänvisas till 1177

Den som tror sig vara smittad av corona ska inte komma till akutmottagningen överhuvudtaget.

– Det första man ska göra då är att ringa 1177. Vi vet att det tar lång tid, att det är hög belastning på deras telefoner, men man måste ringa dit. Om man inte är superdålig, då ska man ringa 112 precis som vanligt, säger Per Bergman.

Följ med in i tältet och hör akutmottagningens enhetschef Per Bergman berätta om hur det ska fungera i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet