Polisen om inbrotten under sommaren: ”Professionella yrkesligor som rör sig över Europa”

Publicerad

Potatis, bananer och småstenar som har ställts på varandra. Alla dessa ingår i tjuvarnas knep för att upptäcka om människor är bortresta eller inte.- Tjuvarna lägger ut saker eller flyttar på dem för att se om någon är hemma eller inte, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Under sommaren spanar inbrottstjuvar in bostäder, ofta villor. Egentligen är sommaren en dålig säsong för tjuvar på grund av ljuset – men ändå kommer tjuvar över en hel del ägodelar under årstiden, menar Magnus Nilsson, som är verksam i Järfälla och Upplands-Bro.

– Det är varmt, många är ute i trädgården eller på altanen och glömmer helt enkelt att låsa efter sig.

Vill komma över kontanter

Vad är tjuvarna ute efter vid inbrotten? 

– Främst rör det sig om kontanter, guld, pass och mindre elektronik. Tjuvarna vill inte bli iakttagna, och de vill undvika att komma gående genom ett villaområde med en stor TV i famnen. Stöldgodset ska på ett enkelt sätt kunna stoppas ner i en väska och inte dra till sig uppmärksamhet. 

Uppmaning: Ta hjälp av grannar

Eftersom tjuvarna vill undvika konfrontationer har de utvecklat metoder för att se om människor är hemma eller inte.

– Man placerar ut något i anslutning till huset, kanske travar fem små stenar på varandra eller flyttar en cykel. Om sakerna står kvar dagen efter drar tjuvarna slutsatsen att ingen är hemma, säger Magnus Nilsson.

Han tipsar därför om att se till att ens bostad ser bebodd ut även när man själv inte är hemma.

– Få grannar att flytta på saker, tömma brevlådan och om möjligt ställa sin bil hos dig. Man vill att tjuven ska välja bort ens hus när de planerar inbrott.

Använder sig av ”ankringsmetod”

Den vanliga uniformerade polisinsatsen stoppar sällan ett inbrott på bar gärning, i stället är det utredningen som oftast leder till ett gripande.

– Analys är ett viktigt arbete gällande inbrott- vi ser tydliga mönster i hur de professionella yrkesligorna rör sig över Europa och arbetar. De har ofta en kontakt från ursprungslandet som bidrar med en ankarplats i området som inbrotten ska begås i. Det spanas mot villorna och många gånger rör man sig ut till området med hjälp av kollektivtrafik. Sedan begås inbrott under en period – när de är nöjda rör de sig vidare till en annan stad eller annat land och upprepar processen. På så sätt är de väldigt organiserade, de har ett tydligt tillvägagångssätt och ungefär hälften av alla inbrott utförs av ligor.

Går det att se en trend i hur tjuvarna agerar?

– Utan att ha exakt koll på statistiken, så är jag övertygad om att andelen inbrottstjuvar som testar och vill se vilka hus de kommer in i är större under sommaren, säger Magnus Nilsson.

Kommunpolisen Magnus Nilsson ger fler tips som kan stoppa en tjuv

• Sätt ordentliga brytskydd på dörrarna, det gör det väldigt svårt att bryta upp dörrar med verktyg.

• Skaffa ordentliga fönsterlås – klassiska fönsterhakar går enkelt att knäcka av. Har du ett ordentligt fönsterlås som låses i karmen blir det svårare att bryta upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.